»Od ust do ust« ali Vse vmesne postojanke prebavnega trakta(ta) | Medical Dentistry
Nina »(zobo)zdravnica«, stara tri leta in pet mesecev.

»Od ust do ust« ali Vse vmesne postojanke prebavnega trakta(ta)

So ljudje, ki se na »smrt« bojijo zobozdravniškega stola, in smo ljudje, ki ga naravnost obožujemo, če se (zgolj za ščepec soli) pošalim. Odkar pomnim, me je vonj po sterilnih ambulantah privlačil. Morda zato, ker mi je higiena (notranja in zunanja/duhovna in psihofizična) pomembna. Začne se seveda v ustni votlini. Hrano po zaužitju, preden se prebavi, čaka dolgo večurno (po)potovanje od ust (ustne votline) do danke (po domače »riti«), kjer spet pokuka na plan. Poleg primarnega prehranjevalnega procesa v ustni votlini s tvorjenjem posameznih zlogov nastajata govor in posledično z njim povezana »čistost/resnicoljubnost« mesta izrekanja.

Kot otrok sem imela zdrave, lepe in bleščeče mlečne zob(k)e, zato sem se fotografskemu objektivu rada nastavljala s široko odprtimi usti, da bi moj čaroben nasmeh kar najbolj prišel do izraza! Zobozdravstvene ambulante sem redno obiskovala (tj. vsakih šest mesecev), zbirala štampiljke živalic (op. v spominu so mi najbolj ostale miške in pikapolonice), si redno vsak dan (dvakrat) ščetkala zob(k)e in skrbela za pravšnjo mero fluora.

Nina »(zobo)zdravnica«, stara tri leta in pet mesecev.

Danes imam 34 let. Čez dober mesec dni bom za leto starejša. Še vedno rada obiskujem (zobo)zdravnika in (zobo)zdravniški stol in še vedno me privlači vonj sterilnih ambulant ter vse, kar paše in sodi zraven.

Za svoje zobovje in obzobna tkiva sem skrbela do pred dveh let, ko sem navade (zaradi različnih dejavnikov) malce opustila. Sledile so posledice … odkrušen sekalec (posledica nepravilnega ugriza v olivo s koščico) in poškodovana zobna sklenina zaradi neprimernih preparatov za beljenje zob iz »drogerimarketa«.

Ker sem status študentke zamenjala s statusom brezposelne osebe, sem se »hote in ali nehote« morala posloviti od študentskega zobozdravnika. Sledili sta omenjeni dve leti, znotraj katerih je moje zobovje načel »duh časa«. Ker s starim zobozdravnikom nisem bila več najbolj zadovoljna, sem se odločila za korenito spremembo.

V Ustno Medicino nisem zašla po naključju. Pritegnili so me oglasi, s katerimi je ob odprtju klinike oglaševala svojo dejavnost. Poklicala sem na kontaktno telefonsko številko in se dogovorila za prvi informativni posvet. Ker mi je bila obravnava všeč, sem se odločila za spremembo zobozdravnika in »vseživljenjski paket ustnega zdravja« na kliniki Ustne Medicine.

Najprej me je sprejela higieničarka Sara; vajeti je v svoje roke prevzel izbrani osebni zobozdravnik Bojan (ki mi je »zakrpal« sklenino in poskrbel za brezhibno obzobno tkivo), ki je štafetno palico predal osebnemu ortodontu Dejanu, ki bo z »nevidnim« ortodontskim aparatom Invisalign poskrbel za »uravnilovko mojih zob«, da bo čez približno dve leti moj nasmeh še lepši od današnjega!

Odkar mi je Bojan zaradi pomanjkanja prostora v ustni votlini odstranili zgornji osmici – 2/4 »Zofijine modrosti«, če se spet malce pošalim, »lažje diham«, in to brez Bronhi bonbonov!

Ko si ščetkam zobe in nitkam medzobne prostore, opazujem miniaturne spremembe in odštevam dneve do novih terminov, ko bom spet lahko za krajši čas (za)sedla »vroči stol«, se predala »sončnim žarkom luči nad mano« in (v mislih) poletela kam daleč, daleč stran … Se kot japonske ame potopila v Ocean in se vrnila na površje s školjkami z globokomorskimi biseri, iz katerih mi bodo v Ustni Medicini ob koncu obravnave izdelali porcelanaste zobne luske … In mala morska deklica Ariel bo rojena v naročju Ustne Medicine, kjer se bo vsakdo izmed tima »smejal po svoje«, ker bo priča edinstvenemu »čudežu« matere Narave! Ko bom zapustila zobozdravniški stol, se bom prelevila v boga Šivo in odplesala svoj ples do dvigala, ki me bo odpeljalo v pritličje, kjer bom zapustila stavbo in se plesaje iz dna duše in srca glasno smejala in se podala dogodivščinam naproti. In Glas se bo širil v deveto vas »od ust do ust« …

»Sreča leži na konici tvojega jezika; prijatelji in sovražniki so na konici tvojega jezika; tudi življenje in smrt sta na konici tvojega jezika.« (indijski pregovor)

Natan Atos (Nina Zofič)

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.