Ko za štedilnik stopita zobozdravnik in ortodont | Medical Dentistry
NOVIČNIK_tomato soup AL DENTE

Ko za štedilnik stopita zobozdravnik in ortodont

V drugi izdaji Al dente vam ponujamo nove jesenske jedi. Hkrati pa v naši kuhinji pozdravljamo chefa Dejana, ki se – poleg premikanja zob v pravilni položaj – prav tako navdušuje nad kuhanjem. Prispeval je prve dve jedi, juho in šušuko.

PARADIŽNIKOVA JUHA Z MOCARELO

Zelo preprosta jesenska oz. zimska juha z orientalskim pridihom. Najprej vzamemo veliko rdečo ali sladko rumeno čebulo, jo narežemo na koščke, vržemo na olivno olje in blago (da postekleni) popražimo. Dodamo sol, nadrobimo koriandrova in semena kumina ter vse skupaj nežno popražimo. Drobno sesekljamo košček ingverja, vržemo k čebuli, in tik preden dodamo paradižnik, še na drobno sesekljamo česen ter ga blago popražimo, da zgolj zadiši. Če imamo veliko svežega paradižnika, pelati so idealni, ga narežemo na kose in dodamo k čebuli. V zimskih dneh si pomagamo s paradižnikom (pelati) v konzervi in paradižnikovo mezgo v steklenici. Lahko dodamo tudi list ali dva koromača za okus ali celo manjšo polovico buče hokaido. Dodamo lovorov list ali dva, popopramo po želji. Vse skupaj kuhamo v pokriti posodi 20 do 30 minut, da se okusi lepo razvijejo. Med tem pripravimo mocarelo. Vzamemo svojo najljubšo, jo narežemo na koščke in jo pest naložimo v vsak jušni krožnik. Juho nato prestavimo v blender ali jo s paličnim mešalnikom lepo zmešamo v lepo kremasto teksturo. Prelijemo čez mocarelo v jušnih krožnikih, potresemo s parmezanom, sončničnimi semeni ter sveže sesekljanim peteršiljem ali baziliko in postrežemo s kislim kruhom.

ŠAKŠUKA PO DOMAČE Z INDIJSKIM PRIDIHOM

Šukšuka je izraelska jed z jajcem, paradižnikom, papriko in bučkami. V tem receptu smo jo ‘shekali’ in predrugačili, ideja pa ostaja enaka. Začnemo s šalotko oz. manjšo rdečo čebulo. Na drobno jo narežemo in pražimo v ognjevarni ponvi. Posolimo in dodamo nadrobljeno kumino ter zdrobljena koriandrova semena. Vse skupaj popražimo, da čebula zastekleni. Dodamo na kolobarje narezano bučko ter manjši koromač. Med praženjem narežemo rdeče zelje ali treviški radič ter narežemo na koščke zeleno ali rumeno papriko. Vse skupaj dodamo v ponev in na blagem ognju počasi pražimo 5 minut. Na koščke narežemo dva večja paradižnika oz. dodamo na koščke narezan paradižnik (pelati) v konzervi. Izdatno potresemo z mešanico začimb garam masala ter vse skupaj dobro premešamo. Nato narežemo mocarelo na 1 cm velike koščke ter jih lepo razporedimo po površini. V posodi razžvrkljamo jajce in ga vlijemo na sredino ponve. Vse skupaj nato počasi dušimo, tako da vsa odvečna tekočina povre. To lahko traja tudi 30 minut, odvisno od paradižnika, mocarele in zelenjave, ki smo jo dodali. Pazimo, da po robovih ne prismodimo zelenjave oz sira. Ko vsa tekočina povre, dodamo nasekljan peteršilj in mlado špinačo ali svežo rukolo in postrežemo kar v ponvi.

PIŠČANČJI RATATUJ

Za glavno jed pa vam danes ponujamo piščančji ratatuj, lahek in zelo okusen obrok, ki ga lahko dopolnite z rižem ali pirejem iz zelene.

V ponvi raztopite 25 g masla in 3 žlice olivnega olja. Dodajte dve na četrtine narezani čebuli, 3 na kocke narezane bučke, 2 na kocke narezana jajčevca in dve rdeči ter na trakove narezani papriki. Poprate in posolite ter pražite na močnem ognju par minut. Potem zmanjšate ogenj, dodate 4 paradižnike (olupljeni, brez pulpe in narezani na četrtine). Pokrijete in dušite 1 uro.

V drugi ponvi stopite isto količino olja in masla, dodate 2 stroka razpolovljena česna in kose piščanca (celega). Posolite in poprate. Ko je meso lepo zlatorjavo z vseh strani, pokrijete in na zmernem ognju pečete 30 minut. Potem vzamete iz ponve piščanca in ga dodate zelenjavi, ko je ta pripravljena. Zmešajte in pojejte z užitkom.

Chef Matteo & Co chef Dejangelo

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.