”Ali se vi sploh kaj ukvarjate z zobozdravstvom?” | Medical Dentistry
Ustna medicina mediji

”Ali se vi sploh kaj ukvarjate z zobozdravstvom?”

Higiena. Zdravje. Terapija. Trikotnik Ustne medicine, ki ga, ironično, predstavljajo krogi. Krog kot simbol ponazarja celoto, popolnost. Ravno zaradi tega se naše delo z vami ne vrti samo okoli popravljanja škode, ampak tudi in predvsem okoli preprečevanja bolezni in poškodb (higiena) ter vzdrževanja stabilnosti (zdravje). Želimo, da svoje zobe obdržite skozi celotno svoje življenje in da vzpostavimo v vaših ustih zdravje, stabilnost, udobje ter všečnost.

Samo z delom v ustih nam in vam tega žlahtnega cilja ne bo uspelo doseči. Zato smo ročnim spretnostim in kritičnemu razmišljanju glede ustnega zdravja dodali še eno komponento – glas. Prepričani smo, da je svetovalno-izobraževalni del našega zobozdravstvenega obstoja v današnjem času celo pomembnejši od terapevtskega. V to smo se lahko prepričali na sejmu Altermed v Celju. S Sebastjanom sva izvedla dve predavanji z naslovom “S svojimi zobmi do visoke starosti”. Bolj kot navdušenje nad odzivom ter sodelovanjem poslušalcev naju je
zaznamovala zaskrbljenost nad trenutnim stanjem in vzdušjem slovenskih pacientov. Željni so vedeti več, hrepenijo po razumevanju tega, kar se jim dogaja v ustih, obenem pa jih je vse preveč razočaranih nad dosedanjimi doživetji v zobozdravstvenih ordinacijah.

“Zakaj mi zobozdravnik tega ni povedal?”, “Sploh me ne poslušajo, kaj jim želim dopovedati!”, “Ne razumem, kaj so mi naredili in zakaj!” To so le nekatere stiske, ki so jih delili z nami.
Ravno zaradi vsega naštetega razširjamo svojo prisotnost izven meja klinike. In lahko zatrdimo, da se je dosedanja vztrajnost izkazala za koristno. Počasi ljudje začenjajo razumeti, katere stvari so pomembne za njihovo ustno zdravje in zakaj so pomembne. Objavili smo več kot 25 člankov, izvedli 15 intervjujev, bili gostje na Dobro jutro, Slovenija, govorili o pasteh dentalnega turizma na Radiu Slovenija v oddaji Studio ob 17:00, obiskali 3 sejme,
povezane z zdravim načinom življenja, in izvedli že 12 predavanj. Ne nazadnje smo pred kratkim izdali že 11. številko novičnika Od ust do ust.

Martin Luther King je rekel nesmrtne besede: »I have a dream …« In njegove sanje so postale resničnost. Tako imamo tudi mi jasen cilj in vizijo, ki so nekoč bile sanje; da dvignemo nivo zavedanja pomena ustnega zdravja v Sloveniji in da oborožimo ljudi z razumevanjem. Ko bodo enkrat slovenski pacienti “zobozdravstveno pismeni”, bo tudi razočaranj in nesrečnih trenutkov mnogo manj.

A za to je potrebnega ogromno dela. Veliko lažje bi nam bilo, ko ugasnejo luči v ordinaciji, iti na pijačo ali golf. Naši bližnji nas pogosto pogrešajo. Včasih moramo sprejeti nepriljubljene odločitve. Tudi spali bi lahko kakšno uro več.

Najbolj enostavno bi bilo biti tiho in se brigati za svoje stvari ter koristi. Vendar naj vam zaupam, da si na koncu delovnega dneva, ko se razidemo in gremo v svet, rečemo: “Še en poln dan!” Razidemo se utrujeni, a izpolnjeni.

Tiho pa ne bomo. Negativen sloves, ki so si ga ustvarili zobozdravniki in zobozdravstvo v Sloveniji v zadnjem času, je ravno posledica inertnosti strokovne javnosti do perečih tem. Najslabše je biti pasiven. Na to sta opozarjala tako eden največjih filozofov Christopher Hitchens kot tudi Dante, ki je v Božanski komediji najbolj grozljive kotičke svojega pekla rezerviral za tiste, ki so v času moralne krize ostali nevtralni.

Po pravici povedano, slovenskim pacientom ne moremo ničesar očitati. Ravno zaradi nevtralnosti (neobstoja) zobozdravniškega »piarja« se obnašajo pač tako, kot je splošnemu vzdušju in okolju primerno. Z večplastnim pojavljanjem v medijih želimo v Ustni medicini to žalostno sedanjost spremeniti v svetlo prihodnost.

Trenutno je potrebnih 45 minut. Ko se bo slovenski oralni kirurg pogovarjal s pacientom o smiselnosti vsadka 15 minut, kot je praksa v Avstriji, kjer je ozaveščenost javnosti na veliko višjem nivoju, potem bomo lahko ponosno rekli, da smo opravili svoje delo. Ne govorim samo o nas na Nazorjevi 5. To bi morala biti naloga in poslanstvo vseh zobozdravnikov. »Je treba delat’,« je rekel Adi Smolar. Šele nato gremo na pijačo.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.