4 živila, ki naravno pobelijo naše zobe | Medical Dentistry

4 živila, ki naravno pobelijo naše zobe

Vsi si želimo lepe in zdrave, pa tudi bele zobe. Če želite vaše zobe ohraniti sijoče, se v čim večji meri izogibajte kavi, čaju, gaziranim pijačam, rdečemu vinu in sladkarijam. Toda to je le del naloge. Zobe je potrebno redno umivati in pri tem uporabljati zobno nitko, pomembna pa je tudi pravilna izbira hrane, ki bo poskrbela za naravno beljenje naših zob. Preverite, katera 4 živila bodo vaše zobe ohranila sijoče, bele in vidno zdrave.

1. Brokoli
Čeprav brokoli zlasti med mlajšimi od 15 let ni ravno priljubljen, pa ta zelenjava po znanstvenih raziskavah vsebuje vrsto sestavin, ki ugodno vplivajo na zdravje naših zob. Brokoli je bogat z železom, ki na zobeh ustvari zaščitni sloj, ki varuje pred kislino. Priporoča se, da brokoli uživamo surov, saj bo na ta način nežno spoliral naše zobe.

2. Sir
Neka raziskava je pokazala, da uživanje sira spodbudi močnejše izločanje sline, ki tvori zaščitni sloj na zobni sklenini in na ta način ohranja pH ravnovesje v ustih. Poleg tega siri nimajo barve in zato ne puščajo grdih madežev na zobeh, vsebujejo pa tudi veliko kalcija, za katerega je znano, da krepi zobe in dlesni.

3. Rozine
Ste mislili, da sladke in lepljive rozine škodujejo zobem? Ravno nasprotno. Rozine lahko storijo veliko dobrega za naše zdravje. Neka ameriška študija je namreč pokazala, da lahko oleinska kislina v rozinah pomaga preprečevati kopičenje bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo in parodontalno bolezen. Poleg tega bodo rozine preprečile tudi nabiranje zobnega kamna.

4. Ananas
To sladko tropsko sadje dela čudeže za naše zobe. Zaradi bogate vsebnosti vitamina C preprečuje nastanek zobnih oblog in bolezni dlesni. Zdrave dlesni pa so izjemnega pomena, saj “držijo” zobe na svojem mestu in če niso zdrave, bodo v slabem stanju tudi zobje. Dokazano je, da encim bromelin v ananasu deluje kot naravno sredstvo za odstranjevanje zobnih madežev.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.