Zobna protetika od A do Ž | Medical Dentistry
Protetika

Zobna protetika od A do Ž

Zobna protetika je izredno širok pojem, ki v grobem pomeni nadomeščanje manjkajočih zob, v malce širšem pomenu pa funkcionalno in estetsko oskrbo. Ločimo fiksno in snemno protetiko.

Med fiksno protetiko spadajo:

  • Inlay/Onlay – keramične plombe,
  • luska ali faseta,
  • posamezne zobne krone,
  • mostički,
  • nadgradnje vsadkov oz. implantatov s posameznimi kronami ali mostički.

Med snemno protetiko spadajo:

  • delne proteze,
  • totalne proteze,
  • z vsadki oz. implantati podprte proteze,
  • konusne proteze.

V celostnem zobozdravstvu se o zobni protetiki pogovarjamo, ko smo uredili vse kategorije, ki so neposredno povezane z vplivom zob na telo – torej odstranjeno vnetje obzobnih tkiv in vnetja zobnih živcev z morebitnimi granulomi ter zamenjava dotrajanih belih in amalgamskih plomb. V tej fazi se načrtujeta funkcionalna in estetska rehabilitacija. Funkcija ust zajema žvečenje, govor, mimiko in dihanje. Naredimo preprosto vajo, tako da položimo obe dlani na stranski del glave ter pričnemo izvajati žvečne gibe. Hitro lahko ugotovimo, da v funkciji ne uporabljamo samo zob, pač pa polovico glave, in da je žvečni sistem izredno kompleksen. V grobem ga sestavljajo kosti, mišice s tetivami in dva čeljustna sklepa z diskoma. Pokanje v sklepu in bolečine v mišicah so simptomi, ki se lahko pojavijo, ko zgornji in spodnji zobni lok nista usklajena in so vsi manjkajoči zobje nadomeščeni, tako da imamo med žvečenjem zobe v pravilnih in enakomernih stikih. To omogoča, da je razporeditev sil, ko so zobje v stiku, uravnotežena in je mišično-sklepni sistem enakomerno obremenjen. Če smo izgubili en sam zob, je to ravnotežje porušeno in običajno že pred odstranitvijo zoba načrtujemo njegovo nadomeščanje. To je zobna protetika v pravem pomenu besede. Ne gre torej za puljenje zob, ki bi jih lahko še rešili, in vsajevanje implantatov ter izdelavo proteze, kot bi lahko nekdo razumel iz oglasnih sporočil, pač pa za skrbno načrtovan proces, ki temelji na natančni pripravi.

Sodoba protetična oskrba zahteva usklajeno delo zobotehnika in zobozdravnika ter verjetno najdražjo tehnologijo v zobozdravstvu. Kvaliteten protetični poseg se začne z natančnim delom zobozdravnika in asistentke v ustih, po možnosti z operativnim mikroskopom, ki ga zobotehnik nadaljuje z natančnim delom v laboratoriju, kjer ravno tako brez mikroskopa težko naredi sodoben izdelek. Kvaliteta zobne protetike je odvisna od natančnosti pri delu ter izbire biokompatibilnih materialov. Oboje gre z roko v roki in noben material ali tehnologija ne bosta izboljšala površnega dela v ustih. Podobno tudi zgolj z natančnim delom v ustih ni mogoče nadomestiti slabe izbire materialov, tehnologij in zobotehnika. Za spremljanje razvoja tehnologij in materialov sem zadolžen osebno, saj imam na tem področju veliko znanja iz doktorskega študija. Slednji je tematsko zajemal ravno cirkonsko -oksidno keramiko, ki je predstavljala velik napredek v fiksni zobni protetiki.

Zobna protetika je lahko minimalno invazivna in je videti tako:

Gospa je po končani terapiji vnetja dlesni in zamenjavi plomb želela bolj bel nasmeh. Izvedli smo kombinirano beljenje zob v ordinaciji ter doma. Po končanem beljenju smo načrtovali šest lusk od desne do leve trojke ter tako položajsko in oblikovno uredili nasmeh.

Protetika1

Obsežnejše rehabilitacije so videti tako:

Gospa ni želela nositi sicer korektno narejenih snemljivih protez, podprtih s polzili in konusi, zato smo naredili funkcionalno in estetsko fiksno protetično rehabilitacijo z vsadki, umetno dlesnijo v porcelanu in polnokeramičnimi zobmi. Konstrukcija na vsadkih je vijačena, kar pomeni, da čeprav je za gospo fiksna, jo v ordinaciji lahko snamemo in pravočasno poskrbimo za morebitne zaplete.

obsezne_rehabilitacije

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.