Ženske | Medical Dentistry
8-marec1

Ženske

Mesec marec je tradicionalno tisti, ki nas spodbudi k razmišljanju o ženskem svetu.

Tako 8. marca praznujemo dan žena in 25. marca materinski dan. Uredniki novičnika so predlagali naslov Ženska je “kriva” za vse, ki mi nekako ni preveč po volji in sem ga spremenil v enostavno Ženske. Na pisanje uvodnika sem se miselno pripravljal kar nekaj časa, predvsem zato, ker predlagani naslov ne gre v koncept mojega pogleda na ženski svet, dasiravno bi znalo biti res, da imate ženske bolj izražen občutek krivde. Tudi takrat, ko za to ni ravno prave potrebe, ampak … saj ste ženske!

Z ženskami sem obkrožen že celo življenje, če nas je bilo v osnovni šoli nekje enako število, smo bili moški na gimnaziji v veliki manjšini, ravno tako na fakulteti in doktoratu. Tudi Ustna Medicina ima prevladujoče število žensk v ekipi in moram reči, da je delati z ženskami lepo. Bistveno manj problemov z egom in precej višja pripravljenost za sodelovanje kot pri moških. Praviloma se lahko na žensko tudi bolj zaneseš in včasih, ko vidim polemike o tem, kako ste ženske slabše zastopane v nekaterih poklicih ali funkcijah, se vedno vprašam kako je to mogoče? Glede na moje dojemanje sveta in odnosov se ob takih temah vedno zalotim v razmišljanju, kaj je dejansko privedlo do takega stanja. Vedno se vrnem na isto izhodišče, da je fizična moč tista, ki je določila vlogo moškega lovca in ženske nabiralke in posledično delitev dela. Ker fizično ne gre brez psihičnega, se je temu primerno oblikovala tudi duševnost. Če je bila v zgodovini taka razmejitev potrebna, pa danes temu ni tako. Še posebej v razvitih deželah, kjer smo si življenje zapletli do te mere, da na voljo nimamo več niti fizičnih delavcev in ti prihajajo iz raznoraznih drugih držav, tudi ni več potrebe po taki delitvi dela.

Kar se mene osebno tiče, in zagotovo govorim v imenu vseh moških na Ustni Medicini, ste ženske povsem enakopravne v vseh porah življenja in družbe ter upam, da bomo kaj kmalu prenehali sploh izgubljati čas s tovrstnimi diskusijami. Tisti moški, ki se s tem ne strinjate, pa kar gorjačo v roke in se skrijte v svojo jamo, da ne boste motili družbenega napredka.  Verjamem, da si vas je veliko ogledalo predstavo Jamski človek v režiji Nataše Barbare Gračner in izvedbi Uroša Fürsta. Komedija o odnosih med spoloma je od premierne uprizoritve 2002 nasmejala že nad 200.000 Slovencev in z več kot 700 ponovitvami postavila slovenski gledališki rekord – gre za največkrat odigrano gledališko predstavo pri nas! Sam sem si jo ogledal že dvakrat in ob naslednji priložnosti si jo bom še enkrat. Če si je še niste, vam jo resnično toplo priporočam.

Tako, na to temo mi je zmanjkalo besed, izpostavil bi le še to: bodite previdne, matere ste še vedno lahko »samo« ženske. Otroci so v prvih letih bistveno bolj odvisni od mame kot od očeta, govorim v energetskem smislu, zato naj vas delo ne oropa teh trenutkov, ki so hočeš nočeš najlepši v življenju. Je že res, da dojenček, malček veliko joka in da so noči naporne, je pa tudi eno redkih bitij na planetu, ki vas ima nesebično rad. Ne pozabite tega. Čestitam vam ob dnevu žena in materinskem dnevu, ki prihaja.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.