Zdaj, ko imam aparat, bom pa vsaj shujšal! | Medical Dentistry

Zdaj, ko imam aparat, bom pa vsaj shujšal!

So to le pobožne želje uporabnikov fiksnih ortodontskih aparatov ali dejstvo, ki drži?

Ko nalepimo nosilce na vsak zob posebej in namestimo žični lok, ki nato z blagimi silami premika zobe v pravilni položaj, se običajno pojavi povečana občutljivost zob pri žvečenju in grizenju, ki pa hitro mine. V tem primeru priporočamo bolj mehko hrano, ki je ni treba na dolgo in široko žvečiti, ampak jo lahko dokaj hitro in enostavno spravimo naprej v prebavni sistem. Hkrati tudi laže čistimo na novo nameščen aparat, kar pomeni, da bomo v kopalnici pred ogledalom preživeli nekaj manj časa. Če bi (poudarek je na ‘če’) pri tem jedli manj kalorično hrano, ki bi vsebovala več sestavljenih in počasneje prebavljivih ogljikovih hidratov z zmerno količino maščob in beljakovin, bi res lahko rekli, da je to ortodontska dieta. Žal pa ljudje večinoma počnemo ravno nasprotno. Posegli bomo po visokokalorični mehki in predelani hrani (čokolino, toast, sadni jogurti …), s katero bomo v kratkem času vnesli v telo velike količine ne prav kvalitetnih sestavin. Tako bomo organizmu zagotovili kar nekaj zalog za ‘hude čase’, ki se seveda sčasoma pokažejo v obliki odvečnih koligramov. V kameni dobi so ti težki časi zagotovo prišli, v današnjem času pa se zlahka zapeljemo (bog ne daj sprehodimo) do najbližje trgovine še v istem trenutku in si naredimo zalogo za prihodnje dni. Pač po načelu ‘bolje sladoled v zamrzovalniku kot torta v slaščičarni’. In še ena pomembna evolucijska lastnost se je prikradla v milijonih let človeškega obstoja. Sladkor nam daje ugodje, nas pomirja, razveseli in odmakne od divjega tempa vsakdanjika. Takšne nas je pač ustvarila narava.

Sprijaznimo se torej z dejstvom, da je pot do uspeha dolga in trnova. S primerno prehrano lahko poskrbimo za ustrezen telesni ustroj, s telovadbo pa še za mišičasto telo, primerno za na Kolezijo. Rekreacija nam naj bo v veselje in užitek, ne pa da se spremeni v frustracijo. Rezultat bo prišel ravno v trenutku, ko bomo sneli aparat. In nasmeh ne bo brezhibno bleščeč samo zaradi ravnih zob, ampak tudi zaradi močnih bicepsov. Potem pa z majhno zadnjico in močnimi rokami le urno v toplice!

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.