Zabavne in zdrave otroške jedi | Medical Dentistry
otroska-hrana

Zabavne in zdrave otroške jedi

V preteklosti sem se veliko srečeval z naročniki gostinskih storitev, s katerimi sem kreiral prav posebne menije in jedi za različna osebna slavja ali druge priložnosti. Ko je bila ponudba končana in so bili naročniki zadovoljni z vsebino, me je vedno presenetilo vprašanje: »Kaj bomo pa pripravili za otroke?«. Sprva se nisem kaj veliko oziral na to. Nekako mi je bilo jasno, da želijo za otroke tudi kaj posebnega, dobrega, zdravega. S kolegi smo celo pripravili nabor zanimivih jedi – takšnih, ki jih otroci kot najzahtevnejši gosti jedo z užitkom. Smešne postavitve na krožnikih, zelenjava »zamaskirana«, da so jo otroci pojedli in niso niti vedeli, da so jedli cvetačo ali brokoli. Pa vendar to ni bilo to. Čeprav odkrito povem, da sem mnenja, da naj otroci jedo to kar starši (seveda je tudi tu nekaj izjem).

Ampak predlog s strani staršev je bil skoraj vedno enak – dajte mogoče kakšen dunaj’c in malo pomfrija (beri: ocvrt krompirček) ali pa če imate tiste male čiken-mk-nagce (beri: Chicken McNuggets) in mogoče malo kečapa (beri: ketchup). Pa preskočimo malo drugam, na statistiko.

Pred kratkim sem se udeležil predavanja na temo zdrave in uravnotežene prehrane šolskih otrok. Podatki, ki so bili predstavljeni so bili alarmantni. Prevalenca debelosti je pri otrocih na 20,9 %, kar pomeni, da je eden od petih otrok starih do 10 let predebelih. Brez peska v oči – krivi smo starši. Mi smo tisti, ki vzgajamo otroke in jih učimo, kako naj gredo čez cesto, se obnašajo do starejših in tudi kaj naj jedo. In če v otroštvu ne vzpostavimo pravega vzorca prehranjevanja in odnosa do hrane, se bojim, da bo v bodoče prehrana za nas nujno zlo in ne užitek ter druženje. Čips in hitra prehrana pred televizorjem sta daleč od tega kar je večerja ali kosilo predstavljalo v preteklosti.

Če se vrnem nazaj k naši ponudbi za najmlajše – sosednje države imajo to veliko bolje urejeno. Avstrija ima zakonsko določeno, da mora biti prehrana v vrtcih, šolah, bolnišnicah in domovih za ostarele v 50 % pripravljena iz ekoloških živil. Priprava mora upoštevati smernice uravnotežene prehrane in zdravega načina priprave. Seveda, saj so otroci, bolniki in starostniki občutljiva skupina. In če vemo, da se vse začne s pravilno prehrano, tudi naše zdravje in počutje, zakaj potem naši otroci jedo hrano iz cvrtnika in zraven pijejo sladke pijače? Enostavno, ker jim to dopuščamo. Ne samo to, celo spodbujamo jih, nudimo jim. Zakaj? Ker samo to radi jedo! Zakaj? Ker jim nismo drugega ponudili, ker smo jim najprej ponudili nekaj kar je mastno in slano. Zapomnili so si, da je to dobro in da za njih res najboljše. Zakaj? Ker zaupajo staršem. Pa smo s tem res vredni zaupanja?

Ne obsojam, le svetujem in si želim, da bi naši otroci v bodoče bolje razumeli, kaj pomeni pojesti dobro kosilo, brez da ga prej slikajo z mobilnikom in objavijo na vsaj treh družbenih omrežjih. Rad bi, da se zavedajo, kaj pomeni, če naročajo konvencionalno pridelano hitro prehrano. In potem verjamem, da bodo imeli boljšo mladost, bolj aktivno ter zdravo življenje. Zadovoljni bodo s sabo in bolj bodo zdravi.

Bodimo kot starši trmasti in ne popuščajmo tistim lepim očem, ko nas prosijo za obisk znane restavracije s hitro prehrano. Povejmo jim, zakaj to ni dobro za njih, jih objemimo in se raje v domači kuhinji skupaj naučimo kaj skuhati. To potem z veseljem za mizo tudi pojejmo in se pohvalimo, kako dobro smo skupaj skuhali. Saj veste, hrana ni samo gorivo za telo, je tudi druženje in veselje.

Pa dober tek, prihaja pomlad in obilo špargljev, čemaža in drugih sestavin za odlično kuhanje in prijetno druženje.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.