Vse je uničil poljub | Medical Dentistry
poljub

Vse je uničil poljub

Ko ste na zmenku z ljubljeno osebo in si želite ter pričakujete poljub, ni hujšega kot to, da poseben trenutek uniči neprijeten zadah iz ust. Slab zadah lahko predstavlja veliko težavo, ne samo pri poljubljanju ampak tudi v vsakodnevnem življenju, ko komuniciramo z drugimi v naši bližini. Na srečo pa se je proti neprijetnemu zadahu mogoče boriti in si izboljšati kvaliteto življenja.

Vzrokov za slab zadah je več. Lahko je oralnega (ustnega) izvora ali pa ekstraoralnega (izven ust) izvora. Običajno se pojavi zaradi bakterijskega razpada organskih snovi, ki ostanejo v ustih – na zobeh, v medzobnih prostorih, jeziku, žrelu ali požiralniku. Med možne vzroke za zadah pa lahko prištejemo tudi slabo ustno higieno, vnetje obzobnih tkiv in vnetje dlesni. Slab zadah naj ne postane znak za preplah. Jutranji zadah, ki nastane ponoči, ko je v ustih malo sline (namenjena izpiranju ust za preprečevanje slabega zadaha) je normalen pojav, normalen je tudi zadah, ki se pojavi kadar dalj časa ne jemo ali ne pijemo ali uživamo določeno hrano kot je česen, čebula, ribe ipd.

Zdravljenje kroničnega zadaha se prične z ustrezno higieno. Temeljna funkcija ustne higiene je preprečevanje kariesa, to je tanke in lepljive plasti bakterij, ki se nabirajo na zobeh, te pa nato lahko povzročijo vnetje dlesni (gingvitis). Dlesni v takem primeru postanejo pordele in otekle, med ščetkanjem ali uživanjem trše hrane pa lahko nastopi tudi krvavitev. Če vnetja ne zdravimo pravočasno, se lahko razširi na obzobno kost, takrat pa že govorimo o paradontozi.

Zato je v boju proti slabemu zadahu na prvem mestu dobra ustna higiena, ki bo preprečila morebitne druge bolezni zob in obzobnega tkiva, hkrati pa bodo z dobro ustno higieno tudi poljubi prijetnejši.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.