Uravnotežena prehrana za zdrave zobe in dlesni | Medical Dentistry

Uravnotežena prehrana za zdrave zobe in dlesni

Spomnim se, da mi je že v zgodnji mladosti babica ponavljala star ljudski pregovor: eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. V pregovoru se seveda skriva tudi nekaj resnice, vendar samo jabolka še zdaleč niso zadosti, zato je nujno uživati tudi raznolika živila, ki pozitivno vplivajo tako na telo kot na zobe in dlesni.

Predvsem je dobro jesti veliko sadja in zelenjave, ki vsebujeta vitamine in sta polna vlaknin. Ugriz v sveže sadje ali zelenjavo namreč zahteva močnejše žvečenje, kar prispeva k boljšemu samočiščenju ustne votline in masira dlesen. Obenem tudi pospeši tvorbo sline in na ta način nevtralizira povzročitelje kariesa. Sveže sadje in zelenjava sta polna naravnih vitaminov in mineralov, ki nam v hladnih dneh krepijo imunski sistem ter varujejo organizem pred gripo in prehladom.

Živilom, ki vsebujejo veliko bele moke, se je najbolje izogibati, saj imajo veliko ogljikovih hidratov oz. sladkorjev in posledično visok glikemični indeks. Pametneje je poseči po polnozrnatih izdelkih, ki so manj predelani in vsebujejo tudi nekaj vlaknin. Sladkarije so pravi sovražnik lepih zdravih zob in so v največji meri krive za nastanek zobne gnilobe. Če že, jih je najbolje zaužiti enkrat dnevno oz. ob večjih obrokih in ne večkrat v dnevu. Sladka hrana se namreč prilepi na zobe in ostane v stiku s sklenino dalj časa. Dokazano je, da začasen odvzem ogljikovih hidratov oz. sladkorjev iz prehrane zmanjšuje nastanek kariesa in število kariogenih bakterij. Sladkor je namreč vir energije za bakterije, ki začnejo izločati kislino, rezultat ob stiku z zobom pa je nastanek kariesa.

Priporočamo uravnoteženo prehrano, ki je sestavljena iz 5 obrokov na dan. Med obroki pa naj bo vsaj 2 uri premora. Izogibajte se nepotrebnim prigrizkom, tako namreč omogočimo slini dovolj časa za remineralizacijo sklenine in zmanjšamo možnost za nastanek kariesa. Obenem je po obroku priporočljivo pitje, ki nevtralizira pH v ustni votlini.

Po zaužiti hrani je vsekakor treba veliko pozornosti nameniti tudi ustni higieni. Zlasti po obroku, ob katerem zaužijemo gazirane pijače ali hrano, ki vsebuje kisline, kot je sadje. Priporočamo, da se usta vedno sperejo s kozarcem vode in se s ščetkanjem počaka vsaj 30 minut, da se ustni pH nevtralizira. Temeljito ščetkanje priporočamo vsaj dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer pred spanjem. Zvečer je nujno tudi čiščenje medzobnih prostorov z nitko ali medzobno ščetko. Vaši zobje in dlesni vam bodo hvaležni. Naš in vaš cilj je, da zdravi zobje in dlesni lahko izpolnjujejo svoj namen v celotnem življenju.

Vse pripomočke in nasvete za uporabo, primerno za ustno zdravje, lahko dobite v Dentoteki na Nazorjevi 3.

Urban Zupanc, dr. dent. med.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.