Uporaba ščetke, zobne paste in nitke | Medical Dentistry
scetkanje

Uporaba ščetke, zobne paste in nitke

Tokrat razkrivamo mite in resnice o pravilni uporabi osnovnih higienskih pripomočkov.

Trda zobna ščetka očisti zobne obloge bolje kot mehka …

Dnevne zobne obloge z bakterijami, ki se naberejo na zobni površini čez dan, najbolj natančno očistimo z mehko zobno ščetko in ponavljajočimi se krožnimi gibi, ki segajo od površine dlesni in na zob.

Uporabljam električno zobno ščetko, zato ne nitkam …

Ustrezna električna (sonična) ščetka je odličen pripomoček, vendar nikakor ne nadomešča pripomočkov za izvajanje higiene medzobnih prostorov!

Za čiščenje medzobnih prostorov uporabljam zobotrebec …

Zobotrebec je popolnoma neprimeren pripomoček za izvajanje higiene medzobnih prostorov! Če si zjutraj pred zajtrkom in prejšnji večer natančno umijemo zobe, se na tako očiščen zob hrana ne prime zlahka. Če se zgodi, da se nam je spredaj ‘zataknil’ košček hrane, ga sicer lahko uporabimo na kakšnem poslovnem kosilu, vendar ga za redno uporabo odsvetujemo.

Zobe imam tako zelo skupaj, da mi ni treba čistiti vmes …

Zelo pogosta trditev marsikaterega pacienta, ki pa seveda ne drži! Z uporabo zobne nitke ne odstranjujemo ravno velikih kosov hrane iz medzobnih prostorov, ampak biofilm, ki je skupek ostankov hrane – tanek belkast mazav bel sloj z bakterijami. To so medzobni prostori, ki jih ne dosežemo z nobeno zobno ščetko.

Med čiščenjem z zobno ščetko izvajam gibe v smeri od dlesni proti zobu, da potiskam dlesen nazaj od zoba …

Za ščetkanje uporabljamo mehke zobne ščetke, ki jih kupimo v lekarnah in specializiranih trgovinah. Ob pravilnem ščetkanju, torej krožnih ponavljajočih se gibih, ne bodo poškodovale in umaknile dlesni.

Za bolj čiste, bele in sijoče zobe jih vsako jutro natrem z limono in nato umijem …

Limona ima nizek pH in je kislina, ki stopi povrhnjo plast sklenine, s ščetkanjem pa jo nato odstranimo. Odboj svetlobe od matirane hrapave površine je bolj razpršen, zato so zobje res videti svetlejši, vendar lahko ob takšnem početju v nekaj letih ostanete brez zobne sklenine, zato takšno početje močno odsvetujemo!

Zjutraj namesto umivanja zob pojem jabolko …

Poskrbite, da si umijete zobe PRED zajtrkom, ne po njem! Zjutraj je v ustni votlini veliko bakterij. Poskrbite, da jih odstranite, še preden jeste. Zaužitje jabolka namesto natančnega ščetkanja nikakor ni dovolj!

Najboljša nitka je ‘tista tanka plastična’ …

Imate za brisanje posode ali tal doma krpo iz polivinila? Verjetno ne. Iz podobnega razloga tudi takšna nitka ni najprimernejša za izvajanje higiene medzobnih prostorov. Najbolje očistijo medzobne prostore predene nitke, ki se dobijo v različnih debelinah. Predena nitka se tudi veliko prej natrga, kar je znak zobne gnilobe v medzobnem prostoru, neustrezne plombe ali prevleke.

Zobna pasta je odlično čistilo različnih madežev …

Z zobno pasto si lahko pomagamo pri čiščenju različnih madežev z obleke in preprog. Zaradi grobih brusnih delcev jo lahko uporabimo kot nežno polirno sredstvo.

Blaž Tesovnik, dr. dent. med

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.