S pravilno tehniko ščetkanja do popolne ustne higiene | Medical Dentistry

S pravilno tehniko ščetkanja do popolne ustne higiene

Ob pravilni tehniki je povsem dovolj čistiti zobe dvakrat na dan. V nasprotnem primeru je potrebno čistiti večkrat, pa še takrat ne dosežemo želenih rezultatov. Vsaj enkrat dnevno naj bo prisotno tudi čiščenje medzobnih prostorov. Parodontalna bolezen in zobna gniloba namreč najpogosteje nastajata ravno v medzobnih prostorih, ki jih je brez zobne nitke, medzobne krtačke ali zobne prhe nemogoče očistiti.

Obstaja osem različnih tehnik, s katerimi naj bi zadovoljivo očistili zobne površine in s tem preprečili razvoj vnetja dlesni, parodontalne bolezni in zobne gnilobe. Ker je naš namen, da vam predstavimo učinkovito ustno nego, ki bo trajala 2 minuti dvakrat na dan, smo pripravili nekaj osnovnih napotkov.

Čiščenje ustne votline se prične s ščetko in malo zobne paste. V prvem koraku drsimo s ščetko od dlesni proti zobu in po zobu. Se pravi, da s ščetko masiramo tudi dlesen in ne samo zob. Dlesen se dobro odziva na »masažo« in se »učvrsti«. Če se pri tem pojavi krvavitev, se nikar ne ustavite, krvavitev samo izpira obzobne žepe. Zavedajmo se, da je krvavitev dlesni ob ščetkanju znak vnetja in opozorilo, da je potrebno še pozorneje čistiti ustno votlino. v tem primeru je nujno obiskati zobozdravnika, ki bo preveril, ali zaradi parodontalne bolezni že ni prišlo do izgube višine kosti.

V drugem koraku ščetine ščetke obrnite pod kot 45 stopinj na zobni vrat in z nežnim krožnim gibom čistite področje zobnega vratu. Pri tej tehniki lahko občutite »žgečkanje« v dlesni. Obe tehniki veljata za vse zobe v ustih, ne samo za sprednje.

Bolje je zobe temeljito očisti zvečer, saj se ponoči zmanjša izločanje sline, ki deluje kot zaščita pred nastankom zobne gnilobe. Pomembno je tudi, da si pred zaužitjem kisle hrane ne umivamo zob, ker s tem poškodujemo zaščitno zobno kožico in je tako površina zoba dovzetnejša za kislinsko poškodbo. Ravno tako se izogibamo ščetkanju zob takoj po zaužitju kisle hrane ali bruhanju, da ne bi odstranili površinske plasti, ki so jo kisline zmehčale.

 

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.