Preprosti nasveti za preprečevanje zobne gnilobe | Medical Dentistry

Preprosti nasveti za preprečevanje zobne gnilobe

Zobni karies navadno povzroča nabiranje obloge iz delčkov hrane, sline in bakterij na površini zob. Bakterije v plaku razkrajajo sladkor v hrani in proizvajajo kislino, ki raztopi sklenino zoba. Zobna gniloba se običajno začne kot majhna luknjica v sklenini, ki v primeru, da ga ne zdravimo, sčasoma prebije zunanjo plast sklenine in napade mehkejše tkivo, ki sestavlja jedro zoba. Z napredovanjem kariesa je lahko prizadeto tudi živo jedro zoba z živci in krvnimi žilami.

Da do tega ne bi prišlo, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj preprostih nasvetov, s pomočjo katerih lahko sami zaustavite razvoj kariesa in tako največ storite za zdravje vaših zob in ustne votline.

1. Uživajte hrano, bogato z vitamini A, K in D

Vitamin K je odgovoren za zdravje in razvoj čeljustnih kosti, ki podpirajo zobe. Zato je pomembno, da uživamo živila, ki vsebujejo več vitamina K, kot so zelje, cvetača, listnata zelenjava, jogurt, sir in ribje olje. Tudi hrana, bogata z vitaminoma A in D, bo zmanjšala verjetnost za nastanek zobne gnilobe, nahaja pa se med drugim v kozjem siru, piščančjih jetrih, jajcih in lososu.

2. Zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov in sladkorja

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo hrano, bogato z ogljikovimi hidrati in sladkorjem, več možnosti za nastanek kariesa. Zaradi tega moramo omejiti vnos teh živil v naše telo.

3. Uživajte hrano, ki je bogata s kalcijem
Jogurt, mleko in sir bodo učvrstili vaše zobe in zmanjšali možnost za nastanek zobne gnilobe. Pri uživanju jogurtov bodite pozorni, da izberete tiste, ki ne vsebujejo dodanih sladkorjev.

4. Spijte 6 do 8 kozarcev vode dnevno

Voda pomaga, da ostanki hrane v ustih lažje razpadejo in nevtralizira prisotno kislino. Zaradi tega jo spijte vsaj 6 kozarcev dnevno.

5. Zobe si umivajte dvakrat dnevno

Redno in pravilno ščetkanje zob ter nitkanje medzobnih prostorov, bo onemogočilo razvoj bakterij v vaših ustih, ki povzročajo karies. Zobe si umivajte zjutraj in zvečer, vsaj dve minuti in pri tem upoštevajte pravilno tehniko.

6. Na vašem jedilniku naj bo večkrat zelenjavna juha

Če želite “nahraniti ” svoje zobe, si skuhajte juho, bogato z vam ljubo zelenjavo, po možnosti ekološko pridelano. Strokovnjaki svetujejo, da jušno osnovo pripravite iz piščančjih ali telečjih kosti, saj te vsebujejo snovi, ki pomagajo pri regeneraciji zob.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.