POT PACIENTA – od strahu in nezavednega do zadovoljstva in vedenja – IV. del (CELOSTNI PREGLED) | Medical Dentistry

POT PACIENTA – od strahu in nezavednega do zadovoljstva in vedenja – IV. del (CELOSTNI PREGLED)

Celostni pregled ustnega (ne)zdravja je nekaj, kar se ne more zgoditi samo po sebi. Terapevt in njegovo podporno osebje morajo biti usmerjeni k odkrivanju znakov, ki rušijo pacientovo ustno zadovoljstvo, na drugi strani pa mora pacient postati primerno informiran, da razume smiselnost celostnega pregleda. Sploh če ga je v ordinacijo pripeljala odlomljena plomba ali preventivni pregled in je prepričan, da je z njegovim ustnim zdravjem drugače vse v redu.

Brez ustrezne komunikacije in graditve primernega odnosa s pacientom lahko ta kmalu pomisli, da je celostni pregled bolj namenjen terapevtu kot njemu. Seveda do tega trenutka ne sme priti. Zato vam na koncu prvega pregleda/posveta vedno pojasnimo, zakaj je potrebno iskati objektivne podatke in izvesti diagnostiko, ki presega 5 minutni pogled v usta in hiter komentar rentgenske slike. Z drugimi besedami, iskanje diagnostičnih podatkov na vseh 4 področjih ustnega zdravja je pravo detektivnsko delo in kar potrebujete vi, dragi pacienti, je zobozdravstveni Hercule Poirot in ne inšpektor Japp. Šele, ko se natančno oceni zdravje obzobnih tkiv, zob, ugriza in estetske značilnosti nasmeha lahko zmagoslavno rečeš: “Aha, vem kdo je morilec. Skličite vse osumljene v procesu čez 5 minut v sobi za konjak.”

Kaj vse zajema celostni pregled?

Najprej naredimo rentgenske posnetke. Sem sodijo ali lokalni posnetki, ortopan ali 3 dimenzionalna slika vaših ust. S posebnim računalniškim programom vam izmerimo stopnjo obolenja dlesni. Samo ta pregled traja več kot 30 minut. Zaradi koristi, ki jih pregled dlesni z računalniško sondo prinaša, prihajajo nanj pacienti iz praktično celotne Slovenije. Še danes nam ni jasno, kako to, da smo edini, ki takšen pregled nudimo in izvajamo, ko pa gre za diagnostični fundament, če se izrazimo malo drugače. Rentgenski posnetek je za natančno postavitev zdravstvene diagnoze obzobnih tkiv pač premalo.

Nato pride na vrsto drugi sklop odkrivanja zdravstvenih dejstev v ustih. To so zobje. Natančno je potrebno oceniti biomehansko stanje vsakega zoba v ustih. Njegovo trdnost, integriteto, primernost starih plomb, prevlek in mostičkov. Odkriti je potrebno, kateri zobje so koreninsko zdravljeni in ali so ta zdravljenja primerna. Na tej stopnji se tudi odkrivajo popularni granulomi.

Celoten pregled se je v preteklosti, na žalost pa marsikje še danes, vrtel izključno okoli zob.
Tretji del pregleda je funkcionalna analiza ugriza. Ta del je v sodobnem zobozdravstvu, poleg odkrivanja parodontalne bolezni, najpomembnejši gradnik pacientove ustne sreče. Obenem nam predstavlja največji izziv, ker je doseči stabilen in funkcionalen ugriz izredno težko, poleg tega pa je zbiranje podatkov o ugrizu zamudno delo, ki poteka večino časa izven ust.
Na koncu diagnostične poti nas čaka še estetska ocena nasmeha. Za to naredimo približno 25 natančnih fotografskih posnetkov.

Ko oddide pacient domov se za nas pravo delo šele začne. Vse zbrane podatke je potrebno urediti, jih kritično oceniti da bi na koncu lahko podali oceno tveganja v 15 kategorijah ustnega zdravja. Te kategorije so razporejene vse od dlesni do nasmeha (estetike).
Ko zberemo vse objektivne podatke o pacientu in subjektivne (vprašalnik o zdravju) lahko naredimo načrt oskrbe, ki ga predstavimo pacientu ob naslednjem obisku.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.