Parodontalna bolezen in srčnožilne bolezni | Medical Dentistry

Parodontalna bolezen in srčnožilne bolezni

Bolezni dlesni in ostalih obzobnih tkiv so v današnjem času glavni krivec za izgubo zob, saj prizadenejo kar tri od štirih ljudi. Ob tem je zaskrbljujoče dejstvo, da je kar 70 odstotkov ljudi prepričanih, da parodontalne bolezni nimajo.

Parodontalna bolezen je agresivna in napredujoča bolezen, ki za sabo pušča nepovratno škodo. Nezdravljeno vnetje dlesni napreduje v globlja obzobna tkiva, nastanejo tako imenovani obzobni žepi, v katerih se kopičijo bakterije. Z napredovanjem bolezni se obzobni žepi poglabljajo, ker propadajo vsa tkiva, ki držijo zob v čeljusti. Zobje se začnejo majati, na koncu pa preprosto izpadejo, ker nimajo več opore. Toda parodontalna bolezen ne pomeni le vnetja, ki je omejeno samo na ustno votlino. Posledice so lahko precej resnejše, saj bolezen dokazano povzroča številna akutna ter kronična obolenja, med katerimi so tudi bolezni srca in ožilja.

Srčnožilne bolezni so še vedno glavni vzrok za smrt v sodobnem svetu. Študije so pokazale neposreden vpliv parodontalne bolezeni na razvoj srčnožilnih bolezni. Bakterije, ki povzročajo parodontalno bolezen, namreč vdirajo v telo in direktno vplivajo na razvoj aterosklerotičnih plakov, poleg tega pa s tvorbo strupov sprožijo vnetni odziv celotnega telesa. Tako je danes CRP (protein, ki ga tvorijo jetra kot odziv na PB) bolj natančen pokazatelj za razvoj srčnega infarkta, kot sam nivo holesterola.

Bolniki, ki imajo napredovalo parodontalno bolezen, imajo dvakrat več možnosti za srčni infarkt kot ljudje brez vnetja obzobnih tkiv. Raziskave so pokazale, da so ti bolniki celo od tri- do štirikrat bolj izpostavljeni tveganju za ta hud zaplet, ki ogroža življenje. Če k temu dodamo še druge dejavnike tveganja, potem se verjetnost, da se bo to zgodilo, stopnjuje.

Podobno je parodontalna bolezen dejavnik tveganja tudi za možgansko kap. Ljudje s parodontalno boleznijo imajo tako 2- do 3-krat večjo možnost za razvoj te kapi!

Pred kakršnokoli operacijo ali presaditivijo organa je obvezno, da se parodontalna bolezen sanira, saj v nasprotnem primeru obstaja velika verjetnost za razvoj sepse in pooperacijskih zapletov.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.