Ortodontija v deželi vzhajajočega sonca | Medical Dentistry
japonska

Ortodontija v deželi vzhajajočega sonca

Tokratni članek vam pišem iz Tokia, čudovitega mesta, v katerem se združujeta tradicija in visoka tehnologija. Zakaj ravno z Japonske? Razlog je preprost. Pred tremi leti sem spoznal čudovitega človeka in vrhunskega strokovnjaka ortodonta, imenuje se Keizo Hiroshe. Skupaj sva obiskovala program za predavatelje Incognito lingvalnega sistema, kjer so nas strokovnjaki iz Nemčije in ZDA pripravljali za vodenje tečajev za specialiste ortodonte.

Keizovi primeri so bili resnični primer japonske natančnosti in učinkovitosti. Dodelani do najmanjše podrobnosti, in kar mi je bilo pri njem še posebno všeč, je nama obema skupni poudarek začetkom zdravljenja – pomembnost diagnostike. Še pred začetkom zdravljenja, torej namestitvijo aparatov, moramo namreč zbrati pripomočke, s katerimi natančno preverimo, za kakšno nepravilnost gre pri vsakem pacientu. Ko te pripomočke natančno analiziramo, je čas, da se odločimo, ali bomo morali narediti prostor, kam premakniti posamezne zobe in kako predvidoma zaključevati ob koncu aktivnega zdravljenja. Še preden sploh začnemo aktivno zdravljenje, že razmišljamo o zaključku in vzdrževalni fazi. Seveda smo si ljudje med seboj še vedno različni in ne moremo predvideti, kako se bo posameznik odzval na mehaniko aparatov, vendar nam je pot v večji meri znana, in če pride do odstopanja od začrtane smeri, laže in hitreje spremenimo potek zdravljenja.

Japonska, dežela vzhajajočega sonca, je resnično nekaj posebnega. Podobna je deželam ostale azijske celine, a ljudi odlikuje popolna predanost delu, ki ga opravljajo. Nobeno delo ni nečastno, in ko se lotijo dela, ga opravljajo s tako zavzetostjo in natančnostjo, da je nam Evropejcem to včasih resnično smešno. Vendar je rezultat tisti, ki potrjuje njihov način. Podrobnosti so tiste, ki na koncu pripeljejo do vrhunskega rezultata, in skupno delo ter skupinska predanost je Japonsko pripeljala do tehnološkega napredka, ki si ga skoraj ne znamo predstavljati. In ni samo delo na prvem mestu, kot si večinoma predstavljamo. Obstaja japonska beseda, katere pomen lahko razložimo tako, da prevzamejo določeno stvar, ki jo vidijo v tujini ali pripeljejo s seboj, jo raziščejo ter na koncu izboljšajo. Lahko je to hrana, tehnologija ali umetnost, ni pomembno.

Hkrati so tudi ljudje, ki radi uživajo, vendar to počnejo, ko je čas za to. Takrat se popolnoma predajo in na njihovo srečo ne porabijo veliko alkohola. Malo pivo in karaoke sta več kot dovolj.

Spoznavanje različnih kultur in izobraževanje pri vrhunskih strokovnjakih, ki so pripravljeni brezpogojno deliti svoje znanje, je neprecenljivo in ga moramo zgrabiti z obema rokama, če imamo le možnost. S tem si širimo obzorja svojega bivanja na zelenem planetu in spoznamo skrivnosti, ki nam bogatijo vsakdan ter nam ponujajo drugačen pogled na vsakodnevne izzive. Veselim se, da bom to lahko delil z vami in tudi vam pričaral nasmeh na obraz. Arigatogoizamasu!

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.