Parodontalna bolezen | Medical Dentistry
dani-vivanco-557423-unsplash

Parodontalna bolezen

”Bakterije, ki povzročijo nastanek granuloma, so prav tako povzročiteljice vnetja obzobnih tkiv – parodontalne bolezni, ki se dotika več kot 90% slovenske populacije. Pri zdravljenju granuloma vam lahko pomaga le zobozdravnik, za vnete dlesni pa lahko ogromno naredite sami.

Natančno računalniško merjenje obzobnih žepov je prvi korak k pravilni diagnozi stanja vaših dlesni, ki je ključnega pomena za uspešno terapijo in vaše ustno zdravje.”

Pri parodontalni bolezni gre za vnetje dlesni, kosti, korenine in vezivnega tkiva, ki povezuje korenino s kostjo. Hkrati pa gre tudi za okužbo. Če zobnih oblog z redno ustno higieno ne odstranimo v celoti, se pričnejo bakterije razmnoževati in s sproščanjem toksinov napadejo naše telo, ki se odzove z vnetjem.

Najprej so na udaru dlesni, bolezensko stanje imenujemo tudi gingivitis, nato sledijo obolenja ostalih podpornih tkiv, predvsem kosti. To je parodontalna bolezen. Bakterije pa se ne zadovoljijo samo s povzročanjem škode v ustih. Skupaj s svojimi odpadnimi produkti (toksini) vdrejo v krvni obtok in pričnejo zastrupljati celo telo.

Parodontalna bolezen je zelo nevarna in prizadene več kot 80 % slovenske populacije!

Želite obdržati svoje zobe za vse življenje? Potem poskrbite, da ne zbolite za parodontozo.

Parodontoza poteka v več stopnjah

  1. Vnetje dlesni (gingivitis).
  2. Začetna parodontoza.
  3. Zmerna parodontoza.
  4. Napredovala parodontoza.
  5. Izpadanje zob.

Zakaj parodontozo imenujemo tudi “skriti ubijalec”?

Mnogi se ob krvavenju ne zavedajo, da gre za resno obolenje. Leta si zatiskajo oči, dokler ni prepozno in morajo svoje zobe nadomestiti z različnimi implantološkimi nadomestki. Parodontoza pa ne vpliva samo na stanje zob. Poškodovane oziroma vnete dlesni namreč bakterijam omogočajo, da prehajajo v kri in povzročajo resne težave tudi na drugih delih telesa, ne le v ustni votlini. Zato je lahko parodontoza vzrok za različne srčno – žilne bolezni.

7. Podporna prehranska terapija
Ustna tkiva se obnavljajo sedemkrat hitreje kot katero koli drugo tkivo ali organ v telesu. V času celjenja (po posegu) je ta dinamika še toliko bolj očitna. Posledično pa so tudi zahteve obzobnih tkiv po zadostni količini hranil kot so minerali in vitamini ogromne. Zato je nujno, da so v fazi celjenja ustna tkiva v najboljši formi. Tako se bodo gradila in obnavljala predvidljivo ter dovolj hitro, obenem pa imela zadosten obrambni kapital proti morebitnim novim bakterijam.

Na kliniki Ustna Medicina vam po potrebi nudimo kot del terapije prehranske dodatke, ki so namenjeni primerni obnovi kosti in celotnega obzobnega kompleksa ter vzdrževanju dobre kondicije obzobnih tkiv.Ob skupnem pregledu stanja obzobnih tkiv z računalniškimi meritvami obzobnih žepkov damam opravljeno storitev PODARIMO*!

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.