Lep nasmeh ni samo v domeni lepih belih zob | Medical Dentistry
shutterstock_691297810

Lep nasmeh ni samo v domeni lepih belih zob

V zadnjem času je vzcvetelo kar nekaj t.i. centrov za estetsko zobozdravstvo. Ljudje si poleg zdravih ust želijo tudi lep nasmeh. Všečen nasmeh je izvir samozavesti in družbene sproščenosti. Zadnja raziskava ameriške akademije za estetsko zobozdravstvo je to tudi potrdila. Kar 99,7 % vprašanih se je strinjalo, da je lep nasmeh pomembna socialna prednost, nato kar 96 % ljudi verjame, da so osebe z lepim nasmehom privlačnejše.

Zavedati se je potrebno, da imajo estetske izboljšave smisel le v ustih, ki imajo zdrava obzobna tkiva, stabilne zobe ter harmoničen ugriz. Le zdrav nasmeh je lep nasmeh. Temu je namenil nekaj besed tudi Sebastjan v avgustovski številki novičnika.

Najprej se moramo vprašati, kaj sploh je lepo oziroma kaj je lepota? 

Lepota je nekaj, kar našim čutilom in umu sproža občutek ugodja in nam s tem sugerira, da se objekt opazovanja približuje našemu konceptu idealnega. Pri nasmehu torej opazujemo izraznost celotnega obraza, kjer so sredinski sekalci glavni igralci, ostali zobje stranski, ustnice pa predstavljajo oder, kjer se odvija igra lepote. Lepoto nasmeha določajo velikost zob, njihova postavitev in usmerjenost, barva, medsebojni odnos in odnos do ustnic in dlesni, njihova dolžina, oblika in širina.
Druga dimenzija nasmeha pa je energetsko čustvene narave. Torej, kako pripravljen si pokazati svoj nasmeh in zobe opazovalcem in predvsem, kaj z nasmehom sporočaš. Zobje lahko popolnoma ustrezajo matematično umetniškim idealom, pa ga lastnik sramežljivo skriva in mu s tem odvzame njegov potencial. Na drugi strani je lahko nasmeh posameznika, čigar zobje so rumeni, okrušeni, neenakomerno postavljeni, vseeno lep in močan, ker je lastnik z njim zadovoljen. Tako da lep nasmeh ni samo tisto, kar zadovolji gledalca, ampak tudi tisto, s čimer se je lastnik poistovetil.
Ne glede na vse pa velja glede nasmeha glavno pravilo, ki se ga moramo zavedati tako prejemniki kot darovalci nasmeha. Pravi nasmeh je tisti, ki je iskren. Nasmeh je darilo, v katerem naj uživata tako prejemnik kot ponudnik. Vsi smo verjetno že bili deležni nasmeha, ki je skrival v sebi določeno mero manipulacije, mogoče celo sprevrženosti. In še kako dobro se spominjamo, kako smo se pri tem počutili, kajne? Da, na žalost je nasmeh lahko tudi orodje za izkazovanje zelo temačnih čustvenih stanj. Lahko je privoščljiv, hinavski, lažen, škodoželjen, agresiven ali nevoščljiv. Že v osnovnošolskih učbenikih piše, da je posmehovanje oblika čustvenega nasilja. A vse to niso beli nasmehi. To so črni nasmehi.

Dragi bralci novičnika Od ust do ust, cenjeni gosti Ustne Medicine … Prepustimo takšne nasmehe njim. Naj jih imajo. Zaključimo to leto z odločitvijo, da se bomo tudi naslednje smejali iskreno, z vsebino. In napolnimo, predvsem pa nevtralizirajmo votlost črnega nasmeha.

Ekipa Ustne Medicine vam želi blagoslovljen božič v upanju, da je leto dva nula sedemnajst bilo bogato in vredno. Ko se boste obdarovali, pa vedno podarite tudi nasmeh. Iskren nasmeh.

Matej Pirtovšek, dr. dent. med.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.