Kulinarika in zobje | Medical Dentistry
kulinarika_image

Kulinarika in zobje

Prepričan sem, da ste bralci o vplivu prehrane na zobe in zdravje zob prebrali že zelo veliko in ni potrebno ponavljati. Kar pa zagotovo niste veliko brali je o vplivu prehrane na mehka tkiva, t.j. dlesni, sluznico in kost, ter s tem povezan imunski odziv ter sposobnost celjenja.

 

Pomemben dejavnik, ki vpliva na stanje dlesni in ostalih obzobnih tkiv je tudi stres. V sodobnih prehranskih smernicah se govori o t.i. protivnetni prehrani, ki ima za temelj uživanje nepredelanih živil ekološkega izvora, brez enostavnih sladkorjev in belih mok. Sproti pripravljena hrana ekološkega izvora je torej primat pri ohranjanju dobre kondicije našega telesa in omogoča boljšo kapaciteto pri celjenju in obnavljanju. Seveda je še vedno potrebno očistiti zobne površine 2x na dan s ščetko in 1x na dan z medzobno nitko, vendar je verjetnost hujših potekov bolezni nižja. Hkrati obstajajo tudi prehranska dopolnila, ki pomagajo pri celitveni sposobnosti telesa, je pa na tem področju veliko nejasnosti v poplavi produktov. To področje poznam polprofesionalno zato se ne bi spuščal v podrobnosti, bi pa pa iz lastne izkušnje poudaril, da deluje zelo učinkovito. Stres kot tak je lahko zelo škodljiv in to se lahko odrazi na stanju mehkih tkiv v ustih. Če se osredotočimo na osnovna čutila potem je okušanje dobre hrane lahko zelo pomirjujoče, to je še toliko bolj učinkovito ob dobri glasbi in v dobri družbi. Vzemite si čas kak četrtek za urico ali dve in presekajte teden tako, da bo petek že začetek vikenda, dasiravno bo še delovni dan. Recimo v Tamanu skušamo poskrbeti  za take dogodke, ki napolnijo dušo in telo ter zmanjšajo stresne hormone ter tako vplivamo na boljše celjenje obzobnih tkiv. Upam, da v decembru pripravimo dogodek, kjer bojo dr. Bele, dr. Berkopec ter gospod Halič, vodja Tamana, poskrbeli za vaše dlesni skupaj z duetom Triosebki. Datum vam še sporočimo, vsekakor pa na facebook-u redno objavljamo dogodke. Podprite torej zdravljenje dlesni s sproščanjem, ob sproti pripravljeni hrani, odlični glasbi ter v dobri družbi.

Sebastjan Perko, dr. dent. med.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.