Nazaj v šolo, nazaj k začetkom | Medical Dentistry
uvodnik[1]

Nazaj v šolo, nazaj k začetkom

Na pisanje tega uvodnika sta me spodbudila razmišljanje mojega idola, v času, ko sem še treniral košarko, in pa film, risani, z naslovom The Lion King. Ne vem sicer, zakaj sta mi v enem samem dnevu prišla na misel ta dva klica preteklosti, ne želim zapasti v ezoteričnost in metafiziko.

Kareem Abdul Jabbar je bil košarkar, ki je svoj največji uspeh doživel v ekipi L. A. Lakers. Bil je šestkrat razglašen za najkoristnejšega igralca lige NBA, dvakrat je celo prejel priznanje za najboljšega igralca košarke na svetu. Vse bi dal za njegov plakat, ki je krasil mojo sobo, pa se je nekje izgubil. Moji starši se še vedno delajo nevedne glede te izgube, no, naj jim bo … Kar je bistveno pri vsej zgodbi je njegov odgovor, ko so ga vprašali, čemu pripisuje svoj, v tistem času nepredstavljiv uspeh in pečat, ki ga je pustil svetovni košarki. Rekel je: “Vsak dan, pa čeprav me dojemate kot kralja košarke, začnem trening z osnovami, s polaganjem na koš.” Tip je začel vsak dan z zicerji. Takrat se mi je njegova izjava zdela tako neverjetna, kot da bi Mozart svoj uspeh pripisal dejstvu, da vsak dan pred zajtrkom zaigra Kuža laja.

Potem sem si kakšnih 10 plus let kasneje, ko sem že študiral stomatologijo, ogledal film, meni neverjetno ljub, The Lion King. V njem se me je posebno dotaknila scena, ko Simba – novi kralj živalskega kampusa v Ponosni zemlji, vidi duha svojega očeta, ki mu sporoči:”Nikoli ne pozabi, kdo si in od kod izviraš …”

Kareem in Mufasa (Simbin oče) nosita globoko sporočilo, ki smo mu predani tudi v Ustni Medicini. NE POZABI, ZARADI ČESA SI ‘’NASTAL’’ IN OBSTAL.

Predanost in moto, ki smo ju, dragi gostje naše klinike, v zadnjem času, zaradi širitve, zaradi selitve in velikega števila projektov, ki jih je bilo potrebno simultano uvesti in izvesti, malce izpustili iz rok.

Zakaj je Ustna Medicina sploh nastala?

Zaradi dveh razlogov. Zdrava obzobna tkiva smo želeli in uspeli postaviti na piedestal dolgoročnega ustnega zdravja. Od tega ne odstopamo niti danes. Smo pa temu v zadnjem času namenili manj komunikacije. In tudi o tem je prav, da ste obveščeni. Drugi razlog našega obstoja je edukacijske narave. Želeli smo in spet uspeli, preko izobraževanj, preko različnih publikacij, udeležb na sejmih, pogovornih oddaj in sedaj tudi preko knjige Coffee & Teeth, pri pacientih dvigniti nivo zavedanja pomena ustnega zdravja za dobro telesno zdravje. Veliko smo govorili o medsebojnem vplivu in povezavi obeh. Kmalu smo zato zdravim obzobnim tkivom dodali še borbo proti granulomom in amalgamu. To je trojček, s katerim lahko opišemo Ustno Medicino in njeno skrb za vaše dolgoročno celostno ustno zdravje.

Vse to smo podkrepili z vrednotami, ki jih je sedaj, ko naša ekipa šteje 30 ljudi, še težje jasno skomunicirati in vzdrževati.

INTEGRITETA, ODNOS, ZNANJE v zaporedju, kot je napisano. V slehernem odnosu z vami se vam morajo zgoditi vse tri vrednote. Ne ena, ne dve, vse tri.

S Sebastjanom sva ugotovila, da je vztrajanje pri teh vrednotah mučen posel. Tako za naju kot za preostalo ekipo.

Zakaj? Bolj kot si nepopustljiv in dosleden glede tega vrednostnega trojčka, težje se ekipa, ki sedaj šteje šestkrat več ljudi kot pred 5 leti, poenoti. Izziv, pred katerim stojiva danes, je, kako zediniti ekipo, da bo stremela k istemu skupnemu cilju. Zato je neizbežno in potrebno, da se v timu, ki bo skrbel za vaše koristi, to je optimalno dolgoročno ustno zdravje ob pohvalnem doživetju zobozdravstvene usluge, nahajajo tisti, ki to verjamejo in so temu cilju predani. Ni lahko …Prav tako je neizbežno, da posameznikom, ki ne delijo takšnega nazora, zaželimo srečo na drugem mestu. Pravijo, da je na prvi šolski dan izredno pomembno, kam se boš usedel … No, mi sedimo v isti šolski klopi že dobrih 5 let. In tako bo do konca naše “osnovne šole”.

Razumemo, da bo vedno prišel nekdo, ki bo želel spremeniti sedežni red. Ali pa nas bo povabil, da se z njim/i usedemo drugam. Ne bo šlo. Pogled na razredno tablo je iz naše klopi jasen. Ne želimo biti glavne face v razredu, presedli pa se tudi ne bomo. Zato se zahvaljujemo vsem vam, dragi gostje, ki spodbujate našo namero o nemenjanju sedežnega reda, kot tudi šepetalcem presedanja, ki nam vsake toliko obudijo zavedanje, zakaj sedimo v klopi levo, četrta vrsta.

September je čas za nazaj v šolo. Temu se priključujemo tudi mi, s starimi vrednotami nazaj. Zdrava obzobna tkiva, pozdravljeni granulomi, odhod amalgama. Integriteta, odnos, znanje.

Nazaj v šolo, nazaj k osnovam!!

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.