Miti in resnice o amalgamskih plombah | Medical Dentistry
amalgam

Miti in resnice o amalgamskih plombah

“Amalgamske zalivke – da ali ne?”, je v zobozdravstveni stroki eno najbolj perečih vprašanj. Poznavanje tematike je še vedno pomanjkljivo, zato je prav, da spoznamo nekaj resnic in zmot o amalgamu.

Amalgamske plombe držijo dlje kot bele …

“Doktor, veste, nič me ne boli, pa že 25 let jih imam,” je najpogostejši stavek, ko želi pacient pohvaliti ‘stabilno’ in ‘zdravo’ stanje svojega zobovja. Drži, da amalgamske plombe zdržijo dolgo v primerjavi s sodobnimi belimi kompozitnimi zalivkami, saj so novejši materiali izjemno občutljivi za rokovanje, tehnike izdelave pa so se v zadnjih letih zelo izpopolnile in jih zobozdravniki v preteklosti še niso obvladali. Strokovno ustrezno narejena bela plomba mora ščititi zob vsaj tako dolgo, kot je slišati med ljudmi za amalgamsko.

Amalgamske plombe so močne …

Material oz. zlitina, iz katere so narejene amalgamske plombe, je izredno močan, močnejši od strukture zoba. Zato amalgamska plomba zdrži na mestu dolgo časa po tem, ko se je pod njo že začel proces ponovnega kariesa. Celo tako močna je, da razpoči zob. Kovina se namreč med nihanjem temperature v ustih krči in razteza. Večja je plomba, večje je spreminjanje njene dimenzije. Če pa se plomba ‘premika’, je jasno, da ne tesni in zapira zoba na način, ki bi bakterijam onemogočil vdor v notranjost zoba in preprečil okužbo.

Zastrupljajo naše telo

Velik delež sestave amalgamskih plomb predstavlja živo srebro, ki se sprošča med izdelavo in strjevanjem. Merljiva koncentracija živosrebrnih hlapov se sprošča tudi med njihovim odstranjevanjem, zato je treba poskrbeti za ustrezno zaščito.

Zastrupljajo okolje in naravo

Ta trditev je zagotovo držala v preteklosti, danes pa je sanitarna regulativa takšna, da ima vsak zobozdravniški stol vgrajen amalgamski separator. To je poseben centrifugalni filter, ki preprečuje iztok živega srebra od opilkov plomb v okolje.

Zaradi njih teče električni tok v ustni votlini

Amalgam je zlitina več kovin, katerih sestava v odstotkih se razlikuje med izdelovalci, prav tako po letih izdelave. Zaradi različne sestave se v ustih ustvari potencial (napetost), slina pa je medij (elektrolit), ki omogoča prevajanje električnega toka.

Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

 

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.