Krvaveča dlesen in prezgodnji porod | Medical Dentistry
Porod parodontoza

Krvaveča dlesen in prezgodnji porod

Začel bi kar z mislijo, ki si jo bom sposodil od znanega ameriškega kirurga Everett Koopa : “Ne moreš biti zdrav brez dobrega ustnega zdravja.” Isto pa velja tudi za dojenčke in otroke.

Zadnje znanstvene in klinične raziskave so jasno potrdile neposreden odnos med ustnim zdravjem in obolenji ter telesnim zdravjem in obolenji. Prizadeto ustno zdravje mamice negativno vpliva tako na razvoj otroka kot tudi na porod. Kasneje, tekom življenja pa ustne bolezni prizadevajo praktično sleherni organski sistem v telesu.

TVEGANJA ZA DOJENČKA :

V razvitih državah je glavni vzrok smrtnosti novorojenčkov prezgodnji porod oziroma nizka porodna teža novorojenčka. Glavna avtoriteta na področju raziskav s tega področja, prof. Offenbacher je bil prvi, ki je svetovno javnost opozoril na neposredno povezavo med vneto dlesnijo ter prezgodnjim porodom. Še več, danes ocenjujejo da je parodontalna bolezen, prisotna pri nosečnicah kriva kar za 18 % prezgodnjih porodov.

Velikokrat skrito vnetje obzobnih tkiv (parodontalna bolezen) je prisotno kar pri 80 % odrasle populacije. Parodontalna bolezen je posledica okužbe z bakterijami, ki uničujejo dlesen, kost in pripojno tkivo, ki povezuje zob z kostjo. Bakterije, prisotne v zobnih oblogah izdelujejo toksine, to pa vodi pri nosečnicah v povečan nastanek prostaglandinov v maternici.
Znano je, da ti sprožajo prezgodnji porod.

V primeru, da ima bodoča mamica kjerkoli v ustih prisotno vnetje dlesni, ima kar 700 % večjo verjetnost, da bo rodila otroka prezgodaj. 700 % !!! Še več, vneta dlesen je kriva za več prezgodnjih porodov kot sta skupaj kajenje in alkohol.

V Sloveniji se prezgodaj rodi 6 -7 % otrok. Ocenjujejo, da bi v Sloveniji s preprečevanjem in primernim zdravljenjem parodontalne bolezni pri bodočih mamicah lahko preprečili kar 300 prezgodnjih porodov letno.

Škode in vpliva, ki ju imajo prezgodnji porodi na otroka ne smemo podcenjevati. Sindrom dihalne stiske, umska nerazvitost, zmanjšana funkcija pljuč, slabokrvnost, zlatenica, nepravilno delovanje srca, oslabljena imunost in tudi smrt so resni zapleti, ki spremljajo nedonošenčka.

Zato je izredno pomembno, da se sleherna nosečnica, pri kateri ugotovimo parodontalno bolezen ali, ki sama opazi, da ji dlesni krvavijo, odloči za zdravljenje. Idealno pa bi bilo, da se že pred načrtovano nosečnostjo poskrbi za zdrava obzobna tkiva in zdrave zobe.

Poleg parodontalne bolezni (ustnega zdravja) vplivajo na razvoj otroka seveda še drugi dejavniki. Uživanje alkohola lahko povzroči t.i. alkoholni sindrom, ki se kaže v nerazvitost skeleta, obraznih deformacijah, tanki zgornji ustnici, z manjšimi usti in vdolbljenem nosnem hrbtišču.

V nosečnosti se morate izogibati jemanjem zdravil. Za razvoj zob so od vseh tertaciklini najbolj usodni. Zobje postanejo rjavi in manjvredni po sestavi.

Med nosečnostjo so potrebe po natančni ustni higieni toliko večje. Zaradi hormonskih sprememb postanejo dlesni veliko bolj ranljive in se vnamejo hitreje zaradi prisotnosti zobnih oblog (bakterij).

Ocenjejo je, da se pri kar 60 % nosečnic pojavi t.i. “nosečniški gingivitis”. To je, buren odziv dlesni in teleesa na prisotne bakterije. Dlesni so bolj redeče, nabrekle in zakrvavijo hitreje. Ta pojav je značilen posebej za drugi polovico nosečnosti.

Jutranje slabosti, ki so povezane z bruhanjem tudi ne smemo podcenjevati. Zaradi kisline se zobna sklenina lahko poškoduje in nastanejo lahko majhne luknje. Obenem so zobje bolj občutljivi.

Danes seveda ne velja več “en otrok, en zob”. Primerna higiena, redni obiski pri zobozdravniku ter zdravljenje vseh ogrožujočih stanj v ustih so trojček, ki bo vam in otrokom omogočil zdravje ter mirnost.

Primerna prehrana vam bo pomagala vzdrževati optimalno ustno zdravje. Vitamin C, B kompleks ter kalcij igrajo pomembno vlogo v zdravju ustnih tkiv, tako mamice kot razvijajočega se otroka.

Zato uživajte veliko polnozrnatih jedi, soje, mleka, jajc in zelenjave ter sadja.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.