Koliko časa bom še nosil ta aparat? | Medical Dentistry
ortodont

Koliko časa bom še nosil ta aparat?

Zagotovo eno najpogostejših vprašanj, ki jih slišimo v naši ordinaciji. Se ga tudi zelo razveselimo, kajti natančen odgovor je jasen: žal vam na to vprašanje ne morem odgovoriti, kajti premiki zob so zelo odvisni od posameznika.

Običajno se v začetni fazi zobje pomikajo zelo počasi, kajti začnemo s šibkimi silami, da se tkiva, ki držijo zobe v kosti, laže prilagodijo novim težnjam. Šele po začetni fazi je napoved o dolžini trajanja zanesljivejša. Moji kolegi in pacienti se velikokrat pošalijo, da ko vprašajo ortodonta, kdaj bo konec terapije, se njegov odgovor običajno glasi: »Kmalu, še kake pol leta.« Ali ko rečemo še dva meseca, to zagotovo pomeni vsaj še pol leta. Seveda pa v večini primerov ni tako. Zadnje čase so v uporabi tehnološko vedno bolj napredni materiali, ki razporedijo silo na področja, kjer ta nato optimalno deluje na pomikanje zoba. S tem so tudi zobje optimalno obremenjeni, zato se učinkoviteje premikajo. Z obiski v ordinaciji, ki se običajno zgodijo vsak (drugi) mesec, se vzpostavi razmerje med zdravnikom in pacientom, ki traja kar nekaj let. To je izrednega pomena, kajti tudi tukaj je rezultat zdravljenja v veliki meri odvisen od sodelovanja posameznika. Že v osnovni fazi, v kateri je bistvena ustrezna ustna higiena, je izredno pomembno, da pacient zaupa nasvetom, ki jih podajamo strokovnjaki. Tudi če določene stvari ne gredo kot po maslu, je pomembno, da poiščemo skupne rešitve, ki nato pripeljejo do želenega rezultata. V naslednjih fazah zdravljenja pa je sodelovanje še toliko pomembnejše, saj brez upoštevanja navodil pri nošenju npr. intramaksilarnih elastik pozitivnega rezultata ne more biti. Izdelovalci se sicer trudijo in razvijajo vedno več nesnemnih aparatov, ki delujejo 24 ur ter so tako še bolj optimizirani.

Ob koncu zdravljenja, ko aparat snamemo, se začne še eno zelo pomembno obdobje – vzdrževanje doseženega stanja. V njem je spet izredno pomembno sodelovanje in nošenje retencijskih (vzdrževalnih) aparatov, kajti zobje se začnejo utrjevati v kosti, šele ko snamemo aparat. Ker se remodelacija tkiv zgodi v prvem letu, je to najpomembnejši čas sodelovanja in nošenja običajno snemnih aparatov.

Vedno bomo storili vse, kar je v naši moči, da bo zdravljenje potekalo hitro, učinkovito in kar se da prijetno.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.