Ko ne gre vse po načrtu … | Medical Dentistry
images

Ko ne gre vse po načrtu …

Ključ do uspešnega zdravljenja in dosego popolnega ustnega zdravja je v skrbno pripravljenem načrtu celostne terapije. Za pripravo načrta je treba preučiti vsa štiri področja ustnega zdravja; to so biološko, biomehansko, funkcionalno ter estetsko področje. Potrebni so skrben pregled ustne votline, natančne meritve obzobnih tkiv, razširjena rentgenska diagnostika, analiza ugriza, estetsko ovrednotenje ter želje in zahteve pacienta. Največkrat je to delo najmanj dveh terapevtov z mnenjem konzilija s prisotnima specialistoma oralne kirurgije in ortodontije.

V medicini in stomatologiji žal ni nič stoodstotno. Tako gre lahko tudi pri še tako skrbno pripravljenem načrtu kaj narobe. Pa tukaj ne mislim na morebitno nespretno potezo, »težko roko« terapevta, ampak na dogodke in situacije, ki se jih kljub razširjeni diagnostiki ne da predvideti. Taki zapleti pomenijo odmik od prvotno zastavljenega načrta, včasih pa tudi bistveno podaljšanje terapije. O nekaj najpogostejših, ki jih srečujemo v vsakodnevni praksi, bomo govorili v tem sestavku.

Od menjave zalivke do koreninskega zdravljenja:

Ko se lotimo menjave zalivke, ki neustrezno tesni, ali popravila kariesa, smo velikokrat presenečeni, kako obsežna je preparacija v zobni kroni. Karies moramo seveda sčistiti do zdrave zobovine, včasih ob tem pridemo do zobnega živca. Včasih nastalo situacijo rešujemo z direktnim kritjem živca z bioaktivnim cementom MTA, največkrat pa sledi endodontsko zdravljenje zoba. To pomeni odstranitev zobnega živca, dezinfekcijo in hermetično polnitev zobnih kanalov. Sledi končna restavracija zobne krone s keramičnimi zalivkami ali prevlekami. Ne samo da to pomeni vsaj tri nekoliko daljše obiske pri zobozdravniku, pomeni tudi večjo investicijo. Za menjavo zalivke potrebujemo približno eno uro, za omenjeno zdravljenje s končno protetično oskrbo zoba pa celo do štiri ure.

Slika 1: Na obeh zobeh je bil pod amalgamsko zalivko nepričakovano zelo globok karies, na enem zobu je prišlo nepričakovano do koreninskega zdravljenja.

 

Pooperativna bolečina in krvavitev:

Skoraj vsak invaziven poseg ima tveganje za pooperativno bolečino. Že izdelavi zalivke lahko sledi rahla preobčutljivost zoba na hladno in toplo, ki traja nekaj dni. Največkrat so bolečine prisotne po oralnokirurških posegih ali prvi fazi endodontskega zdravljenja zoba. Pomembno je, da natančno upoštevamo terapevtova navodila, posebno po kirurških posegih, kot so hlajenje, ustrezna higiena ust, protibolečinska sredstva, počitek itd.

Pogost zaplet po puljenju zoba je tudi krvavitev iz ekstrakcijske rane. Ta je pogostejša pri pacientih, ki zaradi drugih bolezenskih stanj prejemajo terapijo proti strjevanju krvi. Odmerek teh zdravil je treba pred posegom prilagoditi. V izogib podaljšani krvavitvi in za pospešeno celjenje uporabljamo PRF-membrane, ki jih med operacijo vstavimo v rano in jo tesno zašijemo. PRF-membrana je pripravljen koncentrat krvnih celic in beljakovin pacientove krvi, ki jo iz roke vzamemo tik pred kirurškim posegom.

Zlom kanalskega instrumenta:

Pri endodontskem zdravljenju je sicer redek zaplet zlom kanalskega instrumenta v kanalu. Ta zaplet lahko bistveno spremeni potek endodontskega zdravljenja, lahko pripelje tudi do odstranitve zoba. Ob instrumentaciji kanalov uporabljamo različne iglice in pilice, ki so lahko ročne ali strojne. Nekatere so izredno tanke in krhke. Če so kanali močno zaviti ali kalcinirani, lahko taka iglica že ob običajni uporabi poči in se neugodno zasidra v koreninski kanal. Tak košček iglice predstavlja tujek, ki ga je treba v večini primerov odstraniti. To se trudimo posebno takrat, ko imamo prisoten granulom ali kako drugače močno inficirane koreninske kanale. Zalomljen delček nam onemogoča ustrezno dezinfekcijo kanalov. V redkih primerih lahko zalomljen fragment pustimo kot del polnitve kanala, ob morebitnih težavah zaplet pozneje rešujemo z mikrokirurško apikotomijo.

Slika2: Zalomljen kanalski instrument kot del koreninske polnitve. Zob je asimptomatski.

 

          

 

Slika 3: Zob pred in po odstranitvi zalomljenega instrumenta. Polnitev z bioaktivnim cementom.

 

 

 

 

Karies pod staro prevleko:

Velikokrat se srečujemo z dilemo o zamenjavi stare prevleke, ki na prvi pogled deluje še ustrezna. Tudi na rentgenski sliki velikokrat ne odkrijemo kariznega uničenja pod prevleko. A včasih je situacija tako brezupna, da se odločimo za odstranitev takih zob. Na sliki 4 je začetno stanje pri gospe, kjer smo prvotno načrtovali ohranitev najmanj treh zob v spodnji čeljusti. Uporabili bi jih za nosilce teleskopskih prevlek, ki bi nosile protezo. Po demontaži smo ugotovili, da bo takšna izvedba nemogoča, saj je bilo uničenje zob preobsežno. Treba je bilo odstraniti vse zobe in na novo načrtovati vstavitev dveh vsadkov (slika 5) in implantantno podprte totalne proteze. Terapija se je zavlekla za skoraj šest mesecev.

Slika 4: Slika v času načrtovanja, pred pričetkom sanacije.

Slika 5: Slika po odstranitvi spodnjih zob in vstavitvi dveh implantatov

 

Zapleti izven ordinacije:

Zobotehnični izdelki so danes izredno natančno izdelani in tehnološko zelo zapleteni. V postopku izdelave gre lahko marsikaj narobe – neustrezna barva, premalo natančno prileganje, neustrezno oblikovanje … Zelo pomembni so termini, ko preverjamo ustreznost protetičnih izdelkov. Če je izdelek neustrezen, ga je treba največkrat narediti na novo. Žal zob, razen v protezah, ne izbiramo iz kataloga, zato je individualno prilagajanje zelo zahtevno in zamudno.

Slika 6: Neustrezna barva cirkon prevleke pri poskušnji. Celoten zobotehnični postopek je bilo treba ponoviti.

Neudeležba na termin:

Potek zdravljenja je časovno skrbno načrtovan. Med posameznimi fazami zdravljenja ne sme preteči preveč časa, saj s tem tvegamo neuspeh dotedanjega dela in ogrozimo zastavljen načrt. Terapevt se na vsak obisk pacienta temeljito pripravi, preuči rentgenske slike, asistenca pripravi tehnično opremo, laboratorij naroči potreben material za izdelavo protetičnega izdelka. Zamujen termin pomeni zamujeno priložnost, da pacient po optimalni poti doseže popolno ustno zdravje. Seveda so tudi izjeme. Ne moremo predvideti bolezni, prelomnih življenjskih dogodkov, ko je obisk zobozdravnika drugotnega pomena. »A ne ravnajmo se po vremenu in ob dežju ne ostanimo doma,« saj nam to lahko oteži pot do želenega cilja.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.