Kdo se boji leva, ki ne grize? | Medical Dentistry
ugriz

Kdo se boji leva, ki ne grize?

Si predstavljate leva, mogočnega kralja živali, ki ima sicer zdrave zobe in dlesni, vendar z eno napako, ki pa usodno vpliva na njegovo suverenost. Lev namreč ni zmožen pravilnega ugriza. Takšnega “mucka”, pa čeprav lačnega, se verjetno ne bi nihče ustrašil, saj je uboga žival izgubila svojo največjo prednosti – močan ugriz.


Tudi človek ima zobe v osnovi zato, da z njimi grize. Usklajen ugriz je tisti, pri katerem pride do popolnega stika zob ob sočasnem stiku zgornje in spodnje čeljusti. Pri tem so žvečne mišice sproščene, čeljustni sklep pa v pravilnem položaju.

Za dober ugriz se morajo zgoditi tri stvari. Najpomembnejše so zdrave dlesni in odsotnost parodontalne bolezni. Sočasno morajo biti zobje ter zobne korenine močne in zdrave. Navsezadnje moramo z zobmi gristi čim bolj učinkovito, hkrati pa moramo grizno funkcijo opravljati na udoben način.

Najpogostejši razlog za slaboten, včasih nemogoč ugriz pri starejši populaciji tiči v tem, da je bilo v ustih v preteklosti že veliko popravil, ki so se dogajala postopoma. Več kot imajo namreč vaša usta popravil, večje je tudi tveganje, da boste imeli težave, ki jih povzročajo funkcijska neskladja.

Najbolj znana je zgodba o plešočih protezah. Totalne proteze so bile v preteklosti edina rešitev za ljudi, ki niso imeli več svojih zob. Problem protez je v tem, da se njihova podpora (ustna sluznica, kost) z leti in uporabo topi. Zaradi tega proteza ne sedi več primerno in ob grizenju pleše, lahko tudi “tišči”. Kaj storiti?

Pacientom lahko plešoče proteze podložimo in tako znova vzpostavimo intimen stik proteze ter ustne sluznice. Naloga zobozdravnika je, da pacienta s takšnimi protezami opozori, da bo nekega dne prišel do točke, ko »podložitev« ne bo imela več smisla, obenem pa bo preostale kosti tako malo, da pacientu ne bo možno več izdelati proteze, podprte z vsadki. Uporaba slednjih je torej smiselna takrat, ko je kosti dovolj in podložitve proteze še omogočajo ponovno funkcijo.

V Ustni medicini se srečujemo s številnimi pacienti, ki potožijo, da jim je bil nov mostiček previsok. Težavo so potem rešili tako, da so brusili (nižali) preostale zobe in se nato na novo neskladje “nekako navadili”. Posledično tako pacient kot tudi zobozdravnik na celotno stvar kmalu pozabita in se z doseganjem popolne funkcije ne ukvarjata več. S takšnim pristopom se ugriz spreminja samo še na slabše. Tukaj lahko preverite, na katere znake morate biti še posebej pozorni.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.