Kaj se skriva za zobmi? | Medical Dentistry
zobje-nasmeh

Kaj se skriva za zobmi?

Vsak dan si ljudje po vsem svetu izmenjamo veliko različnih poljubov: zračni poljub, hiter poljub na lica, poljub na roko … Tako izražamo naklonjenost, ljubezen, prijateljstvo. Z zdravstvenega vidika pa z vsakim fizičnim stikom izmenjujemo majhne stanovalce naših teles – viruse in bakterije. Nevarnost predstavljajo predvsem poljubi, pri katerih pride do izmenjave sline.

Predstavila vam bom nekaj najpogostejših bolezni, ki jih povzročajo virusi ali bakterije in so povezane s poljubljanjem oz. izmenjavo sline.

Virusi povzročajo pogosta obolenja kot so gripa, prehlad in viroza, saj se te bolezni širijo kapljično in zato prenašajo tudi s poljubljanjem.

Kissing disease ali bolezen poljubljanja – ja, poljub ima celo svojo bolezen! To je drugo ime za infekcijsko mononukleozo, ki jo povzroča Epstein-Barr virus. Bolezen poteka večinoma kot navadni prehlad oz. gripa, ki ji lahko sledi nekajmesečna utrujenost. Značilna je predvsem za mlade med 15 in 24 letom. Skoraj vsi jo tekom življenja prebolimo, v veliki večini brez posledic.

Morda se vam je že zgodilo, da ste prišli k zobozdravniku, pa smo vas zaradi herpesa na ustnicah prenaročili na drug dan. To nadležno krasto na ustnicah povzročata virusa herpes simplex tip 1 in tip 2. Z virusom se nas večina tekom življenja prekuži, ob padcu imunskega sistema pa se speči virus znova aktivira in povzroča težave. Ker je ta virus zelo nalezljiv in se ob aktivni okužbi lahko razširi tudi na druge dele telesa, raje prihranite svoje poljube dokler bolezen ne izzveni.

Morda ste že kdaj zasledili trditev, da so usta najbolj »umazan« del telesa? S tem je mišljeno, da imamo v ustih veliko število bakterij, kar pa je napačno označeno kot umazano. V ustih imamo namreč »slabe« in »dobre« bakterije; dobre so tiste, ki s svojim bivanjem preprečujejo razrast slabih in sobivajo z našim telesom. Slabe bakterije pa med drugim povzročajo karies (zobno gnilobo) in parodontalno bolezen. Obstaja veliko raziskav in dokazov, da je glavni krivec za zobno gnilobo Streptococcus mutans. Ta se prenaša s slino – ne samo med partnerji, ampak tudi iz starša na otroka. Na ta način lahko starši vplivajo na ustno zdravje svojih otrok.

Parodontalno bolezen povzroča več različnih bakterij. Bolezen ima več stopenj, eno od oblik pa ima velika večina odraslih. Kaže se kot vnetje dlesni, slab zadah, majavost zob. Skozi ranjeno dlesen bakterije lažje prehajajo v telo in povzročajo težave po celem telesu. Tako kot pri prenosu bakterij iz starša na otroka v primeru zobne gnilobe, je podobno pri parodontalni bolezni.

Konec koncev pa je poljubljanje prijetna izkušnja in prav je, da jo delimo z ljudmi, ki so nam blizu. Ob primerni ustni higieni in splošnem zdravju nimate razloga za večje skrbi, zato naj poljubljanje ostane užitek.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.