Kaj ima ortodontsko zdravljenje opraviti s poletno vročino? | Medical Dentistry
Ortodont

Kaj ima ortodontsko zdravljenje opraviti s poletno vročino?

Vsekakor lahko povlečemo nekaj vzporednic. Prvič, ko pomislimo na poletje, se nam v mislih takoj prikažejo peščene plaže, kopalke, poležavanje ali nam ljube športne aktivnosti. Skratka, vsak najde nekaj, kar najraje počne v poletnem času. In pri tem najlaže pozabimo, da imamo nameščen ortodontski aparat, se sprostimo v poletnih radostih ter si privoščimo vse, o čemer smo sanjarili med letom.

Druga vzporednica je, da uporabljamo visokotehnološke materiale, ki so se razvili za področje vesoljskih izletov in postojank, zato delujejo različno glede na temperaturne spremembe. Dobro, zvezdice ali nosilci (breketi) se ne spreminjajo ob vročem in hladnem, vsaj ne v meri, ki bi bila ključna za ortodontsko zdravljenje. Kar pa se spreminja, so mehanske lastnosti žičnih lokov, ki povezujejo nosilce med seboj. V začetnih fazah zdravljenja uporabljamo tako imenovane superelastične žične loke, ki so okrogli in tanjši. Njihove dimenzije označujemo s številkami (npr. 012, 014, 016), kar pomeni, da je žični lok okrogel premera 0.012 inča. S pomočjo Googla je to zelo enostavno spremeniti v nam znane milimetre, vendar si je tiste številke tako težko zapomniti, da smo se navadili na oznake v inčih, ki jih nato izmenjujemo s kolegi ortodonti. Ti superelastični loki imajo spomin. To pomeni, da loku, ko ga zvijemo, spremenimo obliko, ko pa ga spustimo, se znova vrne nazaj v prvotno obliko. Kot bi si material zapomnil, v kaj se mora povrniti. Če npr. zvijemo navadno bakreno žico, bo ta ostala zvita.

Ko se lok vrača v prvotni položaj, se hkrati sprošča šibka sila približno optimalne stalne vrednosti od 50 do 150 gramov, kar je idelano za premike zob. Jeklene žice sproščajo enako silo, kot smo jo uvedli, medtem ko nikelj-titanove žice zaradi spremenjene kristalne strukture sproščajo bistveno šibkejšo silo. Šele ob res močnem in hitrem ukrivljanju s posebnimi kleščami se material iz nikelj-titanove zlitine tako spremeni, da ostane zvit v novi obliki in položaju. To lastnost izkoriščamo v posebnih primerih, ko želimo dodatno sidrišče ali preprečiti neželene premike loka.

Zanimivo je, da to tehnologijo uporabljajo tudi pri izdelavi smuči in očal. Ko so pred leti začeli uporabljati omenjene materiale pri smučkah, si je prijatelj ravno kupil najnovejši model Elanovih slalomskih smuči, ki so imele značilnost, da so vedno držale pravilno obliko. In to je v zavoju še kako pomembna lastnost! Ker pa ima ta material za ortodontijo dobro, za smučko pa ne tako dobro lastnost, da ob hitri in prekomerni sili ostane v novem položaju, se je to prijatelju zgodilo v nepričakovanem trenutku in pristal je na zadnji plati. Ker je bila sila na smučko v kratkem času ogromna, se je ta tako zvila, da je imela čisto novo obliko – U-obliko –, in to je bilo katastrofalno za ultrakratko slalomsko dilo. Na srečo je tovarna upoštevala garancijo in prijatelj je kmalu brezplačno dobil novejši model.

Ti visokotehnološki materiali pa imajo še to lastnost, da začnejo delovati, ko se segrejejo na človeško temperaturo 36,6 stopinj Celzija. To je njihova optimalna delovna temperatura, kar pomeni, da se šele takrat začnejo počasi vračati v prvotni položaj. Ker so zobje po navadi v prvih nekaj dneh občutljivi (predvsem sekalci ob hranjenju), lahko izkoriščamo poletno vročino in si mirno privoščimo velike količine sladoleda in hladne pijače. V mislih imamo seveda limonado ali hladno vodo, pivo je rezervirano za večerne seanse.

In spet se nam narišejo v mislih peščene obale, neskončni bazeni, koktajli, bikinke, mišice in uživanje na polno. In to kljub ortodontskemu aparatu ali ravno zaradi njega.

Lep dopust polnega nasmeha!

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.