”Gospod doktor, NE NITKAM, ker…” | Medical Dentistry
nitkanje

”Gospod doktor, NE NITKAM, ker…”

  • “MI POTEM KRVAVIJO DLESNI”

Ravno to je znak vnetja, saj dlesni same po sebi ne krvavijo. Neustrezna higiena medzobnih prostorov je pogoj za nabiranje plaka na teh mestih. Plak so mehki ostanki hrane, ki so hrana za bakterije, na katere naš imunski sistem odreagira z vnetjem. Za vnetje je značilna povečana prekrvavitev dlesni in oteklina, zaradi katere le ta ob draženju zakrvavi. Ob rednem nitkanju površinska krvavitev dlesni preneha v roku od 3 do 5 dni.

  • “ČISTIM Z ZOBOTREBCEM”

Zobotrebec ni primeren pripomoček za čiščenje medzobnih prostorov in delov zob ob dlesni. Se namreč ne prilagaja obliki zoba, ne očisti celotnega medzobnega prostora, je koničast in lahko poškoduje dlesen.

  • “SE MI BODO RAZMAJALI ZOBJE”

Zobje so sidrani v kost s korenino preko posebnih vlaken, ki delujejo kot nekakšen amortizer griznim silam. Zaradi teh vlaken je zob sam po sebi pomičen do 0,2 mm, kar omogoča normalen prehod zobne nitke. Prav zaradi njene uporabe bomo zobe in obzobna tkiva ohranili!

  • “MI NITKA POTEM NOTRI OSTANE”

V kolikor se ob nitkanju nitka natrga, je vzrok v kariesu na eni od zobnih ploskev, pogosteje pa v neustrezni plombi, ki je potrebna zamenjave, ne glede na njeno starost!

  • “SE BOJIM, DA MI BO POTEM ODPADLA PLOMBA”

Sile s katerimi so plombe prilepljene na zobe, so veliko večje od sil nitkanja, tudi v primerih zatikanja za njihove robove. Plomba, ki bi jo odstranili s potegom nitke je neustrezna, ne tesni in povzroča napredovanje kariesa, zaradi vdora bakterij med zob in plombo.

Iz vsega povedanega sledi, da ZA NE-NITKANJE IZGOVORA NI!

Blaž Tesovnik, dr. dent. med

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.