Prekletstvo energijskih pijač | Medical Dentistry
caj

Prekletstvo energijskih pijač

V zadnjih letih se zasledi veliko preveč pitja energijskih pijač, še posebej med najstniki. Vsi se zavedamo, da je današnji tempo življenja prenaporen, pa naj bo to v službi, doma ali pri hobijih.

Problem se pojavi, ker večina pijač vsebuje ogromno kofeina, ne smemo pa pozabiti predvsem na sladkor, ki ima poleg vpliva na sistemsko zdravje, predvsem velik vpliv na zobe in tvorbo zobne gnilobe.  Nekatere pijače vsebujejo celo 13 žlic sladkorja in toliko kofeina, kolikor vsebujeta dve kavi.  Največ jih uživajo študentje in športniki, da si napolnijo kanček dodatne energije. Tisti trenutek imamo občutek, da imajo na nas pozitiven učinek, v resnici pa našemu telesu povzročijo več škode kot koristi. Za same športnike je boljše uživanje športnih energetskih pijač z malo sladkorja, saj ne vsebujejo kofeina.  Dobro nadomestilo so  tudi kava, mate, guarana in zeleni čaj. Če gledamo izključno iz vidika dobrega vpliva na zobe, naj bosta nesladkana in pa seveda tudi v zelo zmernih količinah.

Čaj je po količini zaužitja na drugem mestu, takoj za vodo. Pravi čaj, kot nadomestilo vsebuje več teina in kofein. Beli čaj vsebuje izmed vseh največjo količino kofeina, in sicer enako kot espresso.

Mate, pri nas precej nepoznana rastlina ima  ogromno blagodejnih vplivov, vsebnosti antioksidantov, visoke vsebnosti kofeina, mineralov, vitamina A, B1, B2, C in E, fosforja in kalcija. Je naravni stimulans brez toksinov in stranskih učinkov. Pripravi se ga enako kot čaj.

Guarana vsebuje dvakrat več kofeina kot kavovec,izvleček pa se  pripravi  tako, da se zmelje semena.

Če se še vedno počutimo utrujene, imamo na voljo tudi razna prehranska dopolnila, npr. Življenjski napitek, ki ga dobite v naši Dentoteki, ima pozitiven učinek na naše telo, saj vsebuje vitamine in minerale, ki jih potrebujemo. Če pa želimo še boljše rezultate,si spremenimo svoj življenjski stil, zaužijmo zadostno količino vode, dovolj sadja in zelenjave, redna rekreacija, predvsem pa naj imamo dovolj dnevnega spanca, da nam energije ne bo primanjkovalo.

Sara Orel, zobna asistentka

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.