En nepredviden ugriz, več nastalih težav | Medical Dentistry
shutterstock_379852483

En nepredviden ugriz, več nastalih težav

Ali si s hrano lahko poškodujemo zobe oz. aparat?

Da, z nepravilno prehrano si lahko poškodujemo zobe ali aparat. Oreščki, kot so lešniki, mandlji in arašidi, so prvi na seznamu grešnih živil, takoj za njimi pa so kokice.
Zakaj ravno kokice? Ne zaradi slabega glasu, ki se širi o njihovi potencialni nevarnosti za zdravje, ampak zgolj zaradi mehanskih lastnosti, saj so na otip mehke, v notranjosti pa imajo trde delce. Ko torej ugriznemo vanje, po mehkem začetku grižljaja zobe čaka presenečenje. In težave so že na vidiku.
Podobno velja tudi za ostale gumijaste prehranske užitke, na primer debelejši kos pice. Ta je na začetku prav tako slastno mehak, ko pa se zobje potrudijo, da ga prepolovijo, postaja trši. Pa se odlepi tisto, kar se ne sme. Zakaj se nikoli ne poškoduje pica? Če se to zgodi na začetku ortodontskega zdravljenja z nesnemnim (fiksnim) aparatom, to še ni tako velika težava, kajti na začetku se zobje šele začnejo premikati in lahko ob naslednjem obisku nadoknadimo zamujeno. Težava nastane, če do tega pride v času zaključevanja, saj se lahko zaradi nepazljivosti oz. pregrehe zdravljenje zavleče tudi za več mesecev. V teh primerih zamenjamo nosilec, ga torej nadomestimo z novim, in nadaljujemo, kot je potrebno.

Kaj pa pri prozornih snemnih aparatih, kjer ni zvezdic, ki bi se poškodovale?
To je poglavitna prednost termoplastičnih folij Invisalign, saj nimajo takih elementov, ki bi zlahka odleteli. Prehranjevanje je v tem primeru bolj enostavno in ni potrebno veliko prilagajanja. Seveda z aparati ne smemo jesti, moramo jih sneti in varno pospraviti v priložene škatlice. Nikakor jih ne smemo zavijati v prtičke ali odlagati na šolske pladnje, kajti prehitro se znajdejo v smeteh. Verjemite, da ni prav prijetno brskati po odpadkih in iskati izgubljeno.

Z vstavljenimi termoplastičnimi folijami lahko pijemo navadno ali mineralno vodo, treba pa se je izogibati vročim pijačam in sladkim pijačam oz. folije sneti. Tudi športni napitki so težava, vsebujejo namreč povprečno 5–10 % sladkorjev. Če pa se ta nadloga znajde ob zobeh in tam vztraja nekaj časa, se precej hitro razvijejo neželene bele lise oz. karies, zobna gniloba.

Da o grizljanju kosti, odpiranju kovinskih zamaškov pijač z zobmi, grizenju jedilnega pribora in žebljev, požiranju steklenih kozarcev ter škrtanju ponoči sploh ne govorimo … Tega raje doma ne poskušajte.

Priporočamo, da hrano raje razrežete na manjše kose in seveda uživate v druženju ob obroku!

Dejan Pirtovšek, dr. dent. med.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.