Celostna prenova ustne votline, s katero boste zadovoljni ugriznili v vsakdan | Medical Dentistry
businessman-thumbs-up-400x4001

Celostna prenova ustne votline, s katero boste zadovoljni ugriznili v vsakdan

Septembra 2016 nas je obiskal gospod srednjih let z željo po sanaciji zobovja. Stanje v ustni votlini je bilo zelo slabo, česar se je gospod tudi sam zavedal. Prizadeta so bila vsa področja ustne votline, torej biološko (dlesen in kost), biomehansko (zobne krone in korenine), funkcijsko (griz) in estetsko. Zlasti je bila funkcija tista, ki je predstavljala največjo težavo, in tudi izziv, kako takšno stanje postaviti v harmonijo.

Začeli smo z natančno diagnostiko vseh področij ustne votline, opravili smo ortopantomogram ter CBCT-posnetek zgornje in spodnje čeljusti, elektronske meritve stanja dlesni in fotografiranje ter na ta način pridobili vse potrebne informacije za načrtovanje najboljše možne terapije. V tem primeru se je bilo treba poslužiti interdisciplinarnega dela oziroma pristopa, torej sodelovanja z ortodontom, dr. Dejanom Pirtovškom, saj brez ortodontskega zdravljenja ureditev griza ne bi bila možna.

V prvi fazi zdravljenja smo odstranili brezupne zobe, opravili zdravljenje obzobnih tkiv, sanirali zobno gnilobo ter naredili začasno protetično rešitev zgornje čeljusti, in sicer fiksno snemno rešitev iz BioHpp materiala. Začasna rešitev je tudi predstavljala primer končne rešitve, saj gospod (čeprav smo o tem tudi razmišljali) zaradi velikega primanjkljaja kosti ni bil primeren kandidat za implantate, je pa tudi kadilec. Decembra 2017 smo zaključili s prvo fazo, torej začasno protetično rešitvijo, ki pa je tudi že predstavljala veliko izboljšavo funkcije in dobro izhodišče za ortodontsko zdravljenje, ki je sledilo.

Februarja 2017 je dr. Pirtovšek pričel z ortodontskim zdravljenjem spodnjega zobovja s fiksnim ortodontskim aparatom in ciljem pomakniti sprednje spodnje zobe nazaj ter s tem urediti griz ter pripraviti prostor levo in desno, kjer so bili manjkajoči zobje, za izdelavo dveh polnokeramičnih cirkonskih mostičkov.

Decembra 2017, ko je bilo ortodontsko zdravljenje v zadnji fazi, smo izdelali dokončno fiksno snemno brezkovinsko protetiko s cirkonskimi prevlekami in snemljivo brezkovinsko protezo iz BioHpp materiala. Sledila je še zadnja faza ortodontskega zdravljenja, ki je dokončno optimizirala funkcijo, torej griz. Ortodontsko zdravljenje se je zaključilo v aprilu 2018.

V mesecu juliju 2018 smo opravili še protetično nadomestitev manjkajočih zob spodaj levo in desno z izdelavo dveh cirkonskih mostičkov, ki smo jih opravili z digitalnimi postopki, ki nam omogočajo izredno natančnost končne rešitve.

Predstavil sem vam enega zahtevnejših primerov sanacije ustne votline in pravo pot oziroma vodenje vseh postopkov, ki nas pripeljejo do uspešne in dolgoročne rešitve. Zdravljenje je trajalo slabi dve leti. Gospod je sedaj v vzdrževalni fazi ob rednih kontrolnih pregledih.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.