CASE REPORT: Prihodnost je svetla ali uporaba laserja v zobozdravstvu | Medical Dentistry
laser2

CASE REPORT: Prihodnost je svetla ali uporaba laserja v zobozdravstvu

Laser je kratica za Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (ojačevanje svetlobe s stimuliranim oddajanjem sevanja). To je naprava, ki oddaja energijo v obliki natančnega in močnega svetlobnega žarka. Albert Einstein je leta 1917 prvi opisal delovanje laserja in s tem omogočil njegovo uporabo na različnih področjih našega življenja. Vsi poznamo laserske kazalnike, predvajalnike zgoščenk, merilnike hitrosti in podobno.

V tokratnem novičniku se bom osredotočil na uporabo laserja v medicini, natančneje v zobozdravstvu. Predstavil bom nekaj področij, na katerih si strokovnjaki pomagamo z laserjem, da dosežemo učinkovitejše zdravljenje ali večje udobje za goste Ustne Medicine.

Kot ste verjetno že prebrali na prejšnji strani, sem nov zobozdravnik v ekipi Ustne Medicine in se večinoma ukvarjam z laserskim zobozdravstvom. V stomatologiji se laser uporablja že nekaj let, najbolj znana pa je uporaba pri zdravljenju parodontalne bolezni in detekciji zobne gnilobe (DIAGNOdent). Področja, na katerih izkoriščamo njegove prednosti, delimo na štiri dele: uporabo na zobeh, uporabo na obzobnih tkivih, oralno kirurgijo in estetiko. Tokrat bom podrobneje opisal uporabo na zobeh.

V oglasih številnih zobozdravstenih ordinacij velikokrat vidimo, da je odstranjevanje kariesa z laserjem povsem brez bolečin. Ali to drži?

Misel na bolečino in zvok turbine pri mnogih pacientih vzbudita slabe občutke in posledično odlašajo z obiskom zobozdravnika oziroma hitro verjamejo prevelikim obljubam. Laser res omogoča odstranjevanje zobne gnilobe brez zvoka turbine, vibracij in pritiska svedra, ampak pacient še vedno občuti rahlo nelagodje. Za povsem neboleč poseg je treba dodati minimalen odmerek anestezije.

Na prvi pogled se zdi nemogoče, da lahko svetloba “vrta”. Kako sploh deluje laser?

Laserjev je več vrst. Med seboj se ločijo po tarčnem tkivu in namenu uporabe. Z različnimi nastavitvami jakosti dobimo tako učinke, ki jih s prostim očesom sploh ne zaznamo, kot tudi vidne učinke, npr. odstranitev določenega tkiva. Pri odstranjevanju kariesa laser deluje na takšen način, da v trenutku segreje nekaj tisočink milimetra tanko plast zobne gnilobe in jo upari. Tako lahko natančno odstranjujemo plast za plastjo, dokler ne pridemo do zdrave zobovine, pri tem pa hkrati površino steriliziramo. Pozneje izdelamo belo zalivko kot pri klasični metodi odstranjevanja kariesa. Poliranja in dokončnega oblikovanja zalivke ne moremo narediti z laserjem, tako da se uporabi svedra ne moremo povsem odreči.

Svedri bodo torej še naprej del zobozdravniške opreme?

Res je, svedrom se zobozdravniki (še) ne bomo odpovedali. Z laserjem tudi ne moremo varno odstranjevati amalgama in brusiti zob za izdelavo prevlek in mostičkov. Lahko si pa pomagamo pri zamenjavi neustreznih belih zalivk in keramičnih prevlek.

Katere so še ostale možnosti uporabe na zobeh?

Z laserjem lahko pospešimo beljenje zob, dodatno razkužujemo koreninske kanale pri endodontiji in zdravimo preobčutljive zobe. Slednji način uporabe je še posebej zanimiv ter koristen, saj se s preobčutljivimi zobmi spopada več kot polovica ljudi.

Kako zob postane preobčutljiv?

Preobčutljivost zob se pogosto kaže pri dihanju hladnega zraka ali uživanju hladnih pijač, zaradi česar zobje skelijo. V zobeh so mikroskopsko majhni kanalčki, ki potekajo proti zobnemu živcu. Normalno so zaprti s sklenino ali dlesnijo. Zaradi različnih vzrokov pa lahko pride do odmika dlesni ali stanjšanja sklenine. S tem se kanalčki odprejo, začnejo prevajati zunanje dražljaje (toplota, mraz, sladkor, ščetkanje), kar se odrazi kot ostra bolečina, ki kmalu po prenehanju dražljaja izgine.

Imam težavo s preobčutljivi zobmi, kaj sedaj?

Tradicionalno se preobčutljivost zob lajša s posebnimi zobnimi pastami, premazi ali izdelavo zalivk. Določene zobne paste in premazi vsebujejo snovi, ki začasno zaprejo kanalčke v zobeh. V večini primerov nam takšno simptomatsko zdravljenje do neke mere pomaga, toda ko z njim prenehamo, se težava vrne. Izdelava zalivk je priporočljiva le, če je obenem prisotna močna izguba zobne substance.

Preobčuljivost zob lahko uspešno in trajnejše zmanjšamo z uporabo laserja. Prizadeti del zoba obsevamo z lasersko svetlobo in s tem dosežemo, da se kanalčki na površini zaprejo, kar prepreči delovanje zunanjih dražljajev. Laser tudi stimulira celice znotraj zoba, da dodatno izdelujejo zobovino. Tako pozdravimo občutljivost zob na povsem naraven način brez vnosa kemičnih učinkovin. Sam poseg je zelo hiter, saj traja le nekaj minut. V večini primerov je dovolj le en obisk, pri večjih težavah pa zdravljenje ponovimo čez teden dni.

Kljub vsem prednostim, ki jih prinaša laser, pa se moramo zavedati, da je to le eden od pomembnih pripomočkov, s katerim lahko delo opravimo bolj kakovostno in s čim manj nelagodja. Čeprav lahko nekatere stvari naredimo hitreje in enostavneje, še vedno velja, da brez potrpežljivosti in časa, ki ga zahteva celostna obravnava, ni dolgoročnih rešitev. Seveda ne smemo pozabiti na dobro ustno higieno in redne preglede pri zobozdravniku.

Naslednjič pa sledi kaj več o uporabi laserja na mehkih tkivih. Pisal bom o laserski terapiji parodontalne bolezni, zdravljenju težav z aftami in herpesom, odstranjevanju sprememb, hitrejšem celjenju ran po posegih in še čem.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.