Brezamalgamska (kovinska) ortodontija | Medical Dentistry
ortodont

Brezamalgamska (kovinska) ortodontija

Prav, priznam. V ortodontiji ne uporabljamo amalgama, razen ko osebo z amalgamskimi zalivkami po potrebi napotimo na zamenjavo le-teh. Uporabljamo pa drugačne kovinske zlitine, ki tudi vsebujejo morebitne alergene, kot sta nikelj in baker. Iz njih so sestavljeni nosilci (zvezdice, breketi) in predvsem žični loki, ki so osnovni gradniki nesnemnega (fiksnega) ortodontskega aparata. Brez teh žičnih lokov se zobje ne premikajo, kajti zvezdica je na zobu, da nosi informacijo o tem, kam naj se zob postavi v zobnem loku.

Vendar imamo tudi možnost za premikanje zob brez vnosa kovin v usta. To lahko naredimo s pomočjo nevidnih termoplastičnih aparatov, imenovanih Invisalign. To so transparentne folije, ki prekrivajo vse zobe v zobnem loku in jih z blagimi silami potiskajo v nov želeni položaj. Ideja je stara približno deset let in s pomočjo digitalne tehnologije se je razvila v eno izmed najpogosteje uporabljenih metod v ortodontiji – v ZDA predstavlja že skoraj več kot polovico deleža pri ortodontskem zdravljenju. Za izdelavo aparatov potrebujemo natančen odtis s silikonskim materialom, fotografi je obraza in zob ter panoramski rentgenski posnetek. Kmalu bomo imeli na kliniki Ustna Medicina na voljo tudi 3D-intraoralni skener, s katerim bomo lahko odtiskovali z videokamero in tega ne bo treba več početi s plastičnimi masami. Dovolj bo zgolj posneti fi lm in v nekaj minutah poslati odtis v tujino, kjer bodo nato izdelali aparate. S tem se bo bistveno skrajšal čas do vstavitve prve folije.

Na Nizozemskem nam nato specialni zobotehniki pripravijo idealno postavitev zob, ki jo naredijo na podlagi našega načrtovanja in podatkov. Takoj ko jo preverimo na računalniku in potrdimo, se začne izdelava sekvenčnih folij. To pomeni, da v kratkem času dobimo set aparatov, ki jih nato na vsakih deset do štirinajst dni zamenjamo in tako progresivno pridemo do želenega rezultata. Seveda je ta zelo odvisen tudi od sodelovanja posameznika – bolj se držite navodil, hitreje in bolje se zobje premikajo. To je tudi največja pomanjkljivost teh aparatov, a sodeč po izkušnjah, jih je enostavno nositi več kot dvajset ur na dan. Sneti jih je treba le med hranjenjem in pitjem vročih pijač, da se ne poškodujejo. Tudi higiena je bistveno lažja kot pri fiksnem aparatu, kajti na zadnjih posameznih zobeh so samo manjše bunkice, da se zobje bolje premikajo. Tudi sile so izjemno šibke, tako da je tudi občutljivost zob lahko manjša.

S temi folijami lahko poravnamo vse zobe ali pa se omejimo samo na sprednje in s tem uredimo manjše nepravilnosti, ki se jih s fi ksnim aparatom sploh ne bi lotili. Primerne so za vse starosti, tudi za otroke z mlečnimi zobmi, pri katerih so te folije vodila, kamor naj izrastejo stalni zobje. V tej smeri bo verjetno v prihodnosti najhitreje napredoval razvoj.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.