Bodo zalivke kmalu preteklost? | Medical Dentistry
zalivke

Bodo zalivke kmalu preteklost?

Znanstveniki z londonskega Kraljevega kolidža trdijo, da v prihodnje za zdravljenje zob ne bomo več potrebovali zalivk. Odkrili so namreč, da ima zdravilo, ki se sicer uporablja pri zdravljenju demence, zanimiv stranski učinek. Zdravilo, imenovano Tideglusib, namreč stimulira aktivnost matičnih celic v zobni pulpi, da začnejo proizvajati dentin, mineraliziran material, ki se nahaja pod zobno sklenino. To pa pomeni, da se zob začne obnavljati sam od sebe.

Da dentin pomaga pri celjenju zoba je sicer znano že dolgo časa, a težava je v tem, da ga je veliko premalo, da bi se zapolnila večja luknja, ki je posledica propadanja zoba. Tideglusib pa onemogoči encim GSK-3, ki preprečuje tvorjenje dentina. Zob se začne tako obnavljati po naravni poti, kar pomeni, da v prihodnosti za njegovo zdravljenje ne bomo več potrebovali različnih zalivk.

Znanstveniki so na mišje zobe vstavili biorazgradljive spužvaste snovi, prepojene z omenjenim zdravilom, ki je vplivalo na dodatno proizvodnjo dentina. V nekaj tednih je prišlo do popolnega zaceljenja 0,13 milimetrskih luknjic v mišjih zobeh. Na podoben način bi lahko zdravili karies tudi pri ljudeh, meni londonska ekipa znanstvenikov.

Zdaj bodo znanstveniki ugotavljali, ali bi imelo zdravilo podoben učinek tudi na večje luknjice. Prednost metode je v tem, da uporablja zdravilo, ki je že bilo klinično testirano. Če bo šlo vse po načrtih, bi bilo lahko zdravilo v zobnih ordinacijah dostopno v roku treh do petih let, pravijo znanstveniki. S tem bi lahko dokončno nadomestili zalivke, ki so v uporabi sedaj.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.