Amalgam DA ali NE – II. del | Medical Dentistry
amalgam

Amalgam DA ali NE – II. del

Stroka pravi, da več živega srebra pojemo z ribami, kot ga dobimo z amalgamom. Res je, da večina živega srebra pride v vode s predelavo fosilnih goriv, vendar študije nakazujejo, da naj bi zobne ordinacije prispevale kar 3-4 odstotke k celotnemu onesnaževanju z živim srebrom.


Nizozemska študija kaže, da bi bil izpust živega srebra pri upoštevanju vseh previdnostnih ukrepov približno 500 kg na leto in v najslabših možnih razmerah brez zaščitnih ukrepov 935 kg na leto. Skandinavske dežele so leta 2008 zakonsko prepovedale uporabo amalgama zaradi onesnaževanja okolja. Torej ne samo, da z amalgamom onesnažujemo naša telesa, trpi tudi okolje. Nekako imamo vtis, da se splošna stroka zaveda sproščanja živega srebra, ampak očitno je bolje živeti s še enim dejavnikom tveganja, kot pa zamenjati amalgam za enakovredne sodobne materiale. Ne glede na trenutno stanje sem, dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med., med delom na Institutu Jožef Štefan dobil na vpogled dokument, kjer se na ravni EU predvideva ukinitev uporabe amalgama na celotnem področju Evropske Unije do leta 2018.

Kako je pa z zdravjem?

Da bi lahko razumeli obseg te nevarnosti imejmo v mislih, da vsebuje amalgamska plomba v povprečju 750 do 1000 miligramov živega srebra. Če tako količino živega srebra dodamo v jezero veliko cca. 40.000 m2 vam bo zaradi rizika prepovedano jesti ribe iz te vode.

Znanstveno je dokazano da:

1. Živo srebro ves čas izpareva iz plomb v zrak v ustih,
2. te hlape vdihujemo v pljuča in požiramo v prebavila, živo srebro prehaja tudi preko kože,
3. se živo srebro preko teh poti razporedi po celotnem telesu, kjer se zadržuje zelo dolgo  časa,
4. obstaja povezava med količino živega srebra v možganih ter številom in velikostjo amalgamskih plomb v ustih; študije so bile narejene v sklopu obdukcij,
5. živo srebro, ki vstopa v telo na tak način, lahko spremeni telesne kemične procese in s tem delovanje različnih organskih sistemov – običajno se v začetnih fazah ne kažejo,
6. živo srebro prehaja preko posteljice in prizadene nerojenega otroka,
7. se živo srebro koncentrira v materinem mleku.

Bolezni zaradi amalgama se po nekaterih avtorjih delijo v 5 kategorij:

1. Nevrološke motnje – tresavica, napadi krčev, multipla skleroza in ALS (amiotrofična lateralna skleroza), Alzhemierjeva bolezen, motnje čustvovanja, nepojasnjena depresija in tesnoba.
2. Imunološke – sistemski lupus eritematosus, skleroderma in revmatodini artritis.
3. Srčno – žilne bolezni: nepojasnjene bolečine pri srcu, visok ali nizek krvni tlak, prehitro bitje srca, neredno bitje srca, itd.
4. Motnje sinteze kolagena.
5. Drugo – sem lahko prištevamo še kronično utrujenost, prebavne motnje, Kronovo bolezen, itd.

Amalgam je od leta 2008 že prepovedan v zobozdravstvenih ordinacijah na Norveškem, Švedskem in na Danskem!

Varno odstranjevanje ” črnih plomb” – amalgama

Na kliniki za Ustno Medicino bomo vsakega, ki ima amalgamske plombe, z letošnjim letom testirali na prisotnost živega srebra v krvi in urinu ter tako spremljali človeka, ki se bo odločil za odstranitev amalgama. Ko boste iskali pravega zobozdravnika za to delo imejte v mislih, da se med vrtanjem amalgama sprošča največ živega srebra in se v nosečnosti in med dojenjem tega nikakor ne dela. Praviloma naj odstranjevanje poteka v ločeni ordinaciji in naj se ekipa, v kolikor je mogoče, s pacientom premakne v drugo, ko se pripravlja nova zalivka ali inlay (onlay). Zaščita je nujno potrebna. Dotičen zob je potrebno izolirati tako, da hlapi živega srebra in koščki amalgama ne prehajajo v usta in naprej v prebavila (optradam). Pri vrtanju naj se uporabljajo posebni karbidni svedri, ki formirajo večje delce amalgama. Klasični diamantni niso primerni. Uporabljajo naj se posebni in močno sesalci, da gre čim več hlapov v sesalni sistem in minimalno ven iz ust.

Ko je gumijasta opna nameščena in, ko je anestezija dodobra “uspavala” dotični zob, pričnemo z odstranjevanjem. Vsako plombo odstranjujemo z minimalnim vrtanjem, tako, da jo odstranimo v večjih kosih. Pri delu uporabljamo vakuumski sesalec s Clean up sistemom. Gre za posebej prirejen nastavek, ki ga pozicioniramo ob zob. S tem zmanjšamo količino hlapov, ki dejansko pridejo iz ust. Posesani koščki in hlapi potujejo po sistemu cevi v zobozdravniški stol, kjer se nahaja zakonsko obvezen amalgamski separator. Tu se zbirajo koščki amalgama v tekočini, ki jih nato za to zadolžene službe odpeljejo.

Ko so hlapi in delci zunaj preko nosu dostopajo do pljuč in od tam živo srebro prehaja v krvni obtok. Živo srebro prehaja tudi preko kože. Priporočamo uporabo pregrinjal, ki preprečijo direkten kontakt s kožo in delno ublažijo prehajanje v dihala. Zobozdravnik mora biti dobro podučen, da to izvede kar najbolj skrbno. Na kliniki za Ustno Medicino imamo protokol zelo dobro razvit. Pacientom podarimo tudi Chlorella Alge kot zaščito za živo srebro, ki je kljub zaščiti prišlo v krvni obtok.

Zaščita z algami sicer ni popolna, zagotovo pa doprinese svoj delež. Splošno navodilo velja, da jemljemo vsaj 2 dni pred posegom 3-krat po 4 tablete na dan ter enako ves čas menjave zalivk. Da vaše telo ne bi bilo preveč obremenjeno, v enem terminu odstranimo dve plombi, potem pa telesu privoščimo štirinajst dnevni čas za razstrupljanje z veliko tekočine in algami.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.