Odločitve | Medical Dentistry
odlocanje

Odločitve

V Evropi obstaja več kot tristo različnih modelov vrečk za prah. Tistih, ki jih vstaviš v sesalnik. Pravkar sem posesal nekaj v stanovanju in sem se spomnil, da je ena mojih največjih travm kupovanje omenjene vrečke. Nikoli namreč ne vem točne kode, pravzaprav ne vem niti, katero vrsto sesalnika imamo. Zato vedno kupim prepozno ali napačno.

Ne glede na to, da se vrečke za sesalnike med seboj razlikujejo po dveh lastnostih (premer luknje za prah in oblika), je izdelovalcem uspelo na trg spraviti več kot tristo različic in skoraj tisoč podrazličic (razlike v sestavi, protialergijski dodatki, vonji ipd.), in to samo za preprosto sesanje prahu! To dejstvo se mi zdi hkrati perverzno in žalostno. Perverzno, ker neštete različice potrošnika samo zmedejo in ga naredijo nesrečnega. Vprašam se, ali zares potrebujemo vse te vrečke in kaj je namen vsega tega. Žalostno je, ker vem, da si niti teoretično vrečke ne morem sposoditi pri sosedih. En razlog manj za druženje.

Tudi v zobozdravstvu vlada poplava različnih materialov. Samo na področju vsadkov imamo zobozdravniki možnost izbirati med več kot tisoč različnimi vrstami in sistemi.

Danes imamo na izbiro preprosto preveč možnosti, posledično se odločimo teže ali se sploh ne odločimo. V vsakem primeru pa smo zmedeni. Pri vrečkah za sesalnike napačna odločitev ne vodi v težke ali nepovratne posledice. Ko pa gre za ustno zdravje, je treba natanko vedeti, katera tehnika, tehnologija in material so preverjeno dobri, da nam ni treba razmišljati o ostalih možnostih. Treba se je odločiti. Knjiga, v kateri so zbrani vsi trenutno dostopni in primerni materiali v zobozdravstvu obsega šesto strani. Naša naloga je, da jo oklestimo na dvajset strani. Dvajset strani, ki pa se bodo sčasoma vsebinsko spreminjale.

V večini primerov uporabljamo sistem X in materiale X. Za klinične primere, ko X ne upraviči pričakovanj ali indikacij, pa uporabimo Y. Nikakor pa ne celotne abecede.

Želim vam, da bi imeli vedno možnost odločanja na vseh področjih. A vam v isti sapi želim tudi, da vam ne bi bilo treba preveč izbirati.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.