6 stvari, ki jih počnete narobe s svojimi zobmi | Medical Dentistry
zobna_scetka

6 stvari, ki jih počnete narobe s svojimi zobmi

Kako pomembno je skrbeti za čiste zobe, pove dejstvo, da neustrezna higiena ustne votline ne privede le do neprijetnega zobobola, ampak lahko na dolgi rok povzroči tudi številne druge zdravstvene težave, za katere ne bi niti pomislili, da lahko izvirajo v ustni votlini.  Zobe je zato potrebno ščetkati vsaj dvakrat dnevno, približno dve minuti s krožnimi gibi, pri tem pa ne smemo pozabiti niti na zobno nitko. Ker številni ljudje higieni ustne votline še vedno posvečajo premalo pozornosti, je pomembno še pravi čas spremeniti slabe življenjske navade. Tukaj je 6 najpogostejših:

1. Večopravilnost med umivanjem zob

Zjutraj, ko nas večina hiti v službo ali po drugih opravkih, je vsaka minuta še kako dragocena, zato mnogi pogosto “žrtvujejo” čas, ki bi ga morali nameniti ustni higieni. Umivanje zob med tuširanjem, sprehajanje po stanovanju z zobno ščetko v ustih in podobna večopravilnost, so vsekakor stvari, ki se jim velja izogniti. Če si umivate zobe nad umivalnikom in tisti dve minutki namenite izključno in samo temu opravilu, potem je večja verjetnost, da boste ščetkanje opravili temeljito.

2. Iskanje rešitev na družbenih omrežjih

Družbena omrežja in različni forumi so postali prava zakladnica številnih informacij, zato tam mnogi iščejo odgovore na svoje težave. Napaka. Čeprav lahko naletite tudi na ljudi iz stroke, ki vam bodo dali koristne informacije, pa kljub temu ne morete zagotovo vedeti, ali je določena oseba v resnici dovolj podkovana za dajanje tovrstnih nasvetov. Raje obiščite svojega zobozdravnika in problem rešite “na štiri oči”.

3. Izogibanje rentgenskega slikanja ustne votline

Raziskava iz leta 2012, objavljena v ameriški reviji Cancer, je sprožila številne strahove zaradi pisanja o povezavi med rentgenskim slikanjem zob in nastankom benignih tumorjev v možganih. Vendar pa je Ameriško združenje za rak pozneje ugotovilo, da študija v resnici ni dokazala povezave med X-žarki in nastankom tumorjev, saj so ljudje na rentgensko slikanje odhajali že v preteklosti, ko je bila nevarnost žarkov bistveno večja, pa zaradi tega niso zboleli. Če vas zdravnik napoti na slikanje ustne votline, je priporočljivo, da sledite njegovim napotkom, saj boste na ta način ugotovili dejansko stanje vaših zob, kar je predpogoj za uspešno zdravljenje.

4. Dajanje mokre zobne ščetke v torbo

Če greste na potovanje ali imate navado zobno ščetko nositi s seboj, je ne bi smeli nikoli dati mokro v torbo. To je namreč idealna podlaga za razvoj bakterij, ki se potem s ščetkanjem prenesejo v ustno votlino in povzročijo zdravstvene težave. Preden zobno ščetko spakirate, jo dobro posušite.

5. Neredeno nošenje aparata za zobe

Številni imajo probleme z nošenjem zobnega aparata, ker menijo, da to preveč negativno vpliva na njihov izgled. Vendar je potrebno aparat nositi strogo po navodilih ortodonta, saj ga na ta način ne boste nosili dlje, kot je to potrebno. Gre za majhno “žrtvovanje”, ki pa vam bo prineslo ravne zobe in lep nasmeh!

6. Pitje sadnega soka pred umivanjem zob

Če sledite vse bolj priljubljenemu trendu, ki pravi, da je dan najbolje začeti s pitjem limonade ali kozarca sveže stisnjenega pomarančnega soka, vsekakor ni priporočljivo, da si takoj za tem umivate zobe, saj lahko poškodujete zobno sklenino. Kislost nevtralizirajte z mlekom ali z raztopino sode bikarbone ali pa preprosto počakajte pol ure, preden se lotite ščetkanja zob.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.