5 razlogov za zamenjavo amalgamskih plomb | Medical Dentistry

5 razlogov za zamenjavo amalgamskih plomb

Srebrne ali amalgam zalivke vsebujejo 50 odstotkov živega srebra, ki je znanstveno dokazano bolj strupen kot svinec, kadmij ali arzen. Amalgamske zalivke lahko utegnejo delovati nevro toksično. Nekateri strokovnjaki s področja zdravstva verjamejo, da živo srebro povzroča fizične in psihološke težave ter neposredno vpliva na večino možganskih funkcij.

Do vdora živega srebra v telo lahko pride na več načinov. Majhne delce amalgama iz zalivke, ki se raztapljajo v slini, pogoltnemo, nato pa se prek črevesja absorbirajo v kri in živce. Določen delež živega srebra izpari iz plomb in se z dihanjem absorbira v pljuča. Živo srebro vdre neposredno v zob in se preko zobnega živca vzdolž drugih živcev prenese v možgane in se tam uskladišči. Obstaja tudi možnost, da živo srebro začne uhajati iz amalgam zalivke in sčasoma v majhnih količinah prodre v telesne organe. Telo jih odlaga v tkivih in organih ter povzroča mnoge telesne, psihične težave in obolenja.

Zaradi vsega omenjenega obstaja vsaj 5 dobrih razlogov za zamenjavo amalgamskih zalivk s kompozitnimi, belimi zalivkami oziroma s porcelanskimi ali kompozitnimi inleyi:

1. HIGIENA: Amalgamske plombe se na hladnem krčijo bolj, kot se krči zob. Z leti med plombo in zobom nastane špranja, v katero se naselijo bakterije, ki jih s še tako dosledno higieno ne moremo odstraniti.

2. POŠKODBE ZOBA: Amalgamske plombe se ob uživanju tople hrane in pijač raztezajo bolj, kot se razteza zob. Zaradi tega v zobu nastanejo napetosti in kasneje poke, ki lahko vodijo v izgubo zoba.

3. ŽIVO SREBRO: Amalgam vsebuje toksično živo srebro, ki dokazano škoduje našemu telesu. Vse več strokovnjakov verjame, da živo srebro povzroča fizične in psihološke težave ter neposredno vpliva na večino možganskih funkcij.

4. GALVANSKE REAKCIJE: Prisotnost amalgamskih plomb in/ali drugih kovin v ustih vodi v nastanek električnega toka nizkih napetosti, a dovolj velikih, da imamo v ustih tisti znani “kovinski občutek”.

5. ESTETIKA: Vse več ljudi amalgamske plombe motijo zaradi neatraktivnega sivega izgleda. Želijo širok, sproščen in bel nasmeh.

Want to visit us?

Fill out the form and we'll call you back soon
 
 

Welcome to our holistic dentistry clinic!

The Medical Dentistry represents a completely new and different approach to patient treatment. To start with, we refer to everyone who wishes to begin their journey of oral care at our clinic, as our guests. We aim to make every guest who enters our clinic feel comfortable and safe, help them lose their fear of dentists and trust the professionals who will be handling their dental issues. The essence of our work is to raise the awareness of the general public about the importance of maintaining the health of the entire oral cavity which has a significant impact on the body, both physically and psychologically. We believe that the success of the dental treatment our guests receive is the result of a respectful and authentic relationship between the guest themselves and our staff. Therefore, we will always take the time to get to know you as a person and not just as someone ‘who owns a set of teeth’. We will never make decisions for you. Our job and commitment is to properly educate you and explain complicated matters in a simple way, and to offer you a variety of options to choose from. This is the only way we can make sure your decisions will be in alignment with your own personal values and wishes. We firmly believe that everyone has the right to either choose to support their own health, or say ‘no’ to anything they may not want to experience.